Merénylet egy brazil székesegyházban: négyen meghaltak

Négy ember életét oltotta ki egy merénylő a brazíliai Campinas város székesegyházában, majd saját magával is végzett. Az elkövető a déli szentmisét követően lépett a katedrálisba és a csendben imádkozó hívekre nyitott tüzet. Ferenc pápa részvétét fejezte ki a helyi főpásztornak. 

 

December 11-én kedden egy óra után, a déli szentmisét követően egy lőfegyverekkel felszerelt férfi lépett a katedrálisba és a csendben imádkozó mintegy húsz hívőre tüzet nyitott a brazíliai Campinas városában. Négyen életüket vesztették a lövöldözésben, míg végül a merénylő saját életét is kioltotta – tájékoztat az eseményről a Fides olasz katolikus missziós hírügynökség. A városban háromnapos gyászt rendeltek el a mindenkit mélyen megrázó tragédia miatt. A merénylő – Fernando Grandolpho Euler, 49 éves helyi lakos mentális betegségben szenvedett. Előéletében nem volt semmi törvénysértő és valószínű, hogy súlyos pillanatnyi elmezavar válthatta ki a gyilkos magatartást. Jair Bolsonaro nemrég megválasztott brazíliai elnök Twitter-üzenetében „barbár gyilkosságnak” minősítette az eseményt. 

A Vatican News tájékoztatása szerint Ferenc pápát „mélyen megérintette a drámai támadás, melyre egy szentmise végén került a Sao Paolótól 100 km-re fekvő Campinas város püspöki székesegyházában”. A Pietro Parolin bíboros aláírásával a helyi főpásztornak küldött részvéttáviratában a Szentatya „Isten irgalmasságába ajánlja a tragédia áldozatait, közelségéről biztosítja az érintetteket és lelki erősödést kíván a túlélőknek, a családtagoknak és az egész egyházmegyének”. 

Forrás: Fides, Vatican News. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre