Hull a hó és hózik!

Az iskolából hazaérkező gyerekeinket ma hamar állítsuk be a meleg zuhany alá! Minden bizonnyal a legalsó ruhadarabjuk is vizes lesz a sok hólétől. De az arcukon látható boldogság megéri ezt a kisebb hercehurcát.

A keleti határnál átmenetileg vegyes halmazállapotú csapadék is lehet szombat napközben. Az északi, északkeleti szél megélénkül, főként az Alpokalján és az Észak-Alföldön meg is erősödik, az ott kialakuló hóréteget hordhatja a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül alakul. Késő este 0, -3 fok valószínű – adta hírül az OMSZ.

Szombat estig még folytatódik az országos havazás, de a Dunántúlon nyugat felől gyengül, éjszaka fokozatosan megszűnik a csapadék. Síkvidéken az ország északnyugati felében további 1-7, délkeleti felében további 7-15 cm hó valószínű. A hóréteg vastagsága vasárnap reggelig főként délen, délkeleten, illetve a hegyvidéki területeken elérheti a 15-20, a délkeleti határvidéken meghaladhatja a 20 cm-t, aminek jó része ott nedves, tapadó hó formában valószínű. A keleti határnál vegyes formájú csapadék (havas eső, fagyott eső) sem kizárt. A havazás vasárnap napközben keletre, északkeletre szorul vissza, miközben a hőmérséklet is több helyen fagypont fölé emelkedik és északkeleten havas eső is lehetséges, így jelentősebb hógyarapodás már nem valószínű.

Az élénk, néhol erős északi, északkeleti szél főként a Nyugat-Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön, északkeleten kissé hordhatja a havat. Ugyanakkor északkeleten már éjszaka, nyugaton pedig vasárnap reggeltől mérséklődik a légmozgás.

(OMSZ)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!