Európa parlamentjeiben sokba kerül a kocsmai stílusú politizálás

A nyugati demokráciákban súlyosan büntetik a képviselői rendbontást – mutat rá a Századvég Alapítvány nemzetközi áttekintésében, amelyet annak kapcsán készített, hogy az elmúlt napokban „soha nem látott erőszakos események zajlottak a magyar Országgyűlés falai között”.

A Századvég közleményben számolt be arról, hogy a tisztánlátás és a jogi megítélés érdekében néhány külföldi példával rövid áttekintő elemzést készített a központi, illetve szövetségi törvényhozás (kétkamarás parlamentek esetében az alsóházak) fegyelmi rendjét illető főbb szabályokról.

A nemzetközi példákból kiderül, hogy a magyar parlament házszabálya alig tér el az amerikai, német vagy a francia törvényhozás szokásaitól és szabályaitól. Alapvető európai és nyugati érték, hogy a házat és annak elnökét tisztelik, a képviselők pedig követik a rendszabályokat. Általánosan elfogadott és tiszteletben tartott norma, egyfajta képviselői minimum, hogy a törvényhozási körülményeket nem züllesztik kocsmahangulatúvá és kaotikussá.

A Századvég szerint ezen norma határát lépte át a magyar ellenzék az őszi ülésszak utolsó napjaiban. Úgy vélik, ezzel nemcsak a házszabályt, de saját szavazóikat is megsértették, „hiszen a magyar demokrácia egyik legfontosabb alappillérét, a parlamentarizmust vették semmibe”.

A nemzetközi példák közül kiemelték, hogy az Egyesült Államok Képviselőházának házszabálya szerint a házelnöknek jogában áll elrendelni a folyosó és a karzat kiürítését, ha valaki vét a rend- és illemszabályok ellen. A rendbontó képviselők ellen alkalmazható szankció lehet a figyelmeztetés, a feddés, a szómegvonás és a pénzbüntetés. Az amerikai alkotmányban foglaltak alapján a törvényhozás mindkét házában büntetéssel sújthatók a rendbontók és a képviselők kétharmados hozzájárulásával kizárás is foganatosítható.

A német törvénykezés lehetőséget biztosít arra, hogy kisebb rendbontás vagy a Ház méltóságának megsértése esetén az elnök 1000 euró büntetést szabjon ki a magáról megfeledkező képviselőre. A Bundestag házelnöke a képviselőt akár előzetes figyelmeztetés nélkül is felfüggesztheti, ha az súlyosan rendbontó magatartást tanúsít, ilyenkor az ülés hátralévő részére a terem elhagyására is utasíthatja.

A francia Nemzetgyűlésben is keményen járhat el a házelnök a helytelenül viselkedő képviselőkkel szemben: megintést, rendreutasítást, megrovást és határozott idejű felfüggesztést is elrendelhet. A francia Nemzetgyűlés épületében bármilyen demonstráció és rendbontás szigorúan tilos – áll a Századvég Alapítvány közleményében.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre