Magyarország reményt ad az üldözött keresztényeknek

Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság 2018. december 13-án „Keresztényüldözés elleni kerekasztal” címen tartott konferenciát, amely során Őszentsége II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka tartott előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság 2019. december 13-án „Keresztényüldözés elleni kerekasztal” címen tartott konferenciát

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár elmondta, hogy az általuk végzett munka három felismerésen alapul.

Magyarország jobban teljesít, erősödik a gazdaság, egyre többen élnek ma munkából hazánkban. Ettől fogva jobban ki tudjuk venni a részünket a humanitárius segítségben is.

A migrációt nem támogatni, hanem megelőzni kell. Szigorú határvédelemmel és bevándorláspolitikával szükséges kiállni. A segítséget pedig az ott élő szenvedőknek kell elvinni.

„Nem a bajt kell Európába, Magyarországra hozni, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van.”

A világon a legüldözöttebb vallás a kereszténység, amelyet diszkriminálnak, de olykor lemészárolják őket. Az államtitkár szerint a felismerés sürgető jellege az volt, hogy a világ nem foglalkozik ezzel a problémával. A közösségek, szervezetek elfordultak ettől.

„Nem csak hallgat róla a világ, hanem elhallgatja ezt a tényt.”

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy több millió keresztény testvérünk hagyta el szülőföldjét, vagy mártírhalált halt. Ezekről a problémákról, mint globális társadalmi nehézségről, politikai kontextusban beszélünk, de kevésszer gondolunk bele abba, hogy keresztény testvéreink milyen valódi szenvedésen mennek keresztül.

Hölvényi György, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője hangsúlyozta, hogy a keresztény kultúrának Magyarország és Európa csak a részese, a gyökerek a Közel-Keletről származnak és ezeket nem veszíthetjük el. Az, hogy Magyarország, a kormány az ügy mögé áll, az a pozitív üzenet mellett egy sokkal mélyebb, emberjogi és kulturális tartalmat is magában hordoz.

Nem próbálunk okosabbak lenni azoknál, akiket támogatni szeretnénk.” – mondta Azbej Tristan. Nyomatékosította, hogy helyszíni látogatás során vagy hazánkba való meghívás keretében mondják el nekünk a rászorulók, hogy mire van szükségük ahhoz, hogy meg tudjanak maradni őseik, szüleik földjén.

Emellett az államtitkárság feladatának érzi, hogy az üldözött keresztények hangját hitelesen tudja képviselni. Fontos, hogy Magyarországra jöjjenek a tanúságtevők beszámolni az itthoni nyilvánosság előtt, miken mentek keresztül és milyen segítséggel tudunk mi hozzájárulni a megújulásukhoz, felépülésükhöz.

Őszentsége II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka elmondta, hogy ők az áldozatai a politikai korrektségnek, amiért más országok nem hajlandóak a keresztények mellett határozottan kiállni. Hozzátette azt, hogy elsődleges igényük arra van, hogy a a Közel-Keleten maradhassanak. Ellenben egyes államok szinte segítik, hogy a keresztények elhagyják a szülőföldjüket.

A Hungary Helpsnek köszönhetően otthonokat tudtak helyrehozni. Hatalmas a válság Szíriában, de többek között egyetemet alapítottak és gyógyszergyárat építenek.

Köszönöm” – mondta magyarul a pátriárka, majd hozzátette, Magyarország reményt ad nekik, amiért a politikát félre téve segítenek, így bízni tudnak a megmaradásban.

„Magyarországra és a magyar emberekre számíthatnak, ahogy eddig, úgy a jövőben is.” – mondta Azbej Tristan.

Az előadás után II. Efrém Ignác pátriárka a vasarnap.hu-nak külön nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a magyar hozzáállást minden alkalommal jó gyakorlatként, követendő modellként mutatják be a többi országnak.

II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka

Az adventi időszakban, a karácsony közeledtével rátértünk arra is, hogy sokan el sem tudják képzelni, milyen megrázkódtatáson mennek keresztül családok, fiatalok, gyermekek. Itthon a békés készülődés közben nem gondolunk bele abba, hogy keresztény testvéreinket máshol meghurcolják a hitük miatt.

„Nemcsak keresztény területeken, hanem máshol is jobban jelen van a karácsony szelleme, mint korábban. A városokban nagyon sok ünnepi programot rendeznek. Idén sokkal biztonságosabban érzik magukat az emberek. Már nincsenek mindenhol jelen a terroristák és a hadsereg sem, bizonyos területek megtisztultak, békések lettek.”

„A karácsony szelleme jelen van!”

Iratkozzon fel hírlevelünkre