Gyermekkönyv a szülők depressziójáról

Egy szintet lépett a pszichológiai ismeretterjesztés irodalma, mind külföldön, mind hazánkban sorra jelennek meg ismeretterjesztő könyvek gyermekeknek, hogyan viszonyuljanak a szüleik esetleges pszichés zavaraihoz, mentális problémáihoz. Szerzőnk ezúttal egy amerikai példát hozott, amely nem kétséges, hamar megjelenik nálunk is.

Amikor egy szülő depresszióval küzd, gyermekei nem értik, összezavarodnak, szomorúak lesznek. Ezen próbál segíteni az Amerikai Pszichológiai Egyesület által kiadott ismeretterjesztő könyv, amelyben meghatározzák a depressziót, körvonalazzák a leggyakoribb tüneteket, leírják, hogyan érzik magukat ebben az állapotban a szülők, miként befolyásolja mindennapi életüket, és didaktikusan, a gyermekek életkorához igazított nyelvezettel írnak arról is, hogyan kell viszonyulni a gyermekeknek a problémához.

  1. Szüleid nem akarják rosszul érezni magukat, éppen úgy, ahogy te sem, ha beteg vagy.
  2. Nem a te hibád.
  3. Te nem tudod megjavítani.
  4. Rendben van, ha bármilyen érzésed támad emiatt.
  5. A szüleid még mindig szeretnek, és te is szereted őket.
  6. Számtalan dolgot tehetsz, ami segít, hogy jobban érezd magad.

A Why Are You So Sad című könyv egyik illusztrációja

Például azt, hogy barátokkal vagy felelős felnőttekkel kell beszélgetni a problémáról. Arra is adnak tanácsokat, hogy miként kezeljék érzéseiket. A könyvben több hely is található, ahol a gyerekek képeket rajzolhatnak a szülő depressziójának különböző aspektusairól, saját érzéseikről és cselekedeteikről.

Az ismeretterjesztő könyv ötlete első ránézésre jónak tűnik, de nem teljesen veszélytelen. A gyerekek könnyen „félrediagnosztizálhatják” szüleiket, mondjuk akkor, ha éppen csak rosszkedvűek, vagy gondterheltek, és feleslegesen hírbe is hozhatják őket.

Éppen emiatt azt tanácsolják a szülőknek, ők is olvassák el a könyvet, és határozzák meg, hogy annak mely részeit beszéljék meg gyermekeikkel.

Nyilas György

Angol nyelvű videó: 

Iratkozzon fel hírlevelünkre