Felavatták Antall József néhai miniszterelnök mellszobrát

Halálának 25. évfordulója alkalmából felavatták Antall József néhai miniszterelnök mellszobrát, a Fiumei úti sírkertben, a politikus síremléke közelében.

Boross Péter követte Antall Józsefet halála után a kormányfői poszton, aki a megemlékezésen azt hangsúlyozta: a rendszerváltás utáni első szabadon választott kormány miniszterelnökeként Antall József határozott kézzel vezette az országot egy torz korszakból egy igazabb útra.

Boross Péter hangsúlyozta: Antall József olyan személyiség volt, aki nyomot hagyott a magyar történelemben, „ezért újra és újra kötelességünk feleleveníteni az emlékét”.

Hozzátette azt is Boross Péter, hogy az egykori miniszterelnök olyan természetű változásokat hozott a magyar közgondolkodásban, amelyeket erkölcsi kötelességünk felmutatni. „Sokszor sziklák állták útját azoknak a nemes gondolatoknak”, amelyek gyorsabb rendszerváltást tettek volna lehetővé.

Emlékeztetett arra is: aki ismerte Antall Józsefet, az csodálta azt a fáradhatatlan munkabírást, amelyhez nemcsak szellem, hanem mérhetetlen tudás és elkötelezettség is szükséges. Ez a kisugárzás alkotó szellemet teremtett másokban is és Magyarországot a nemzetközi tárgyalások alkalmával a figyelem középpontjába helyezte.

Boross Péter kiemelte: mindezek miatt minden alkalmat meg kell ragadni arra, hogy emlékezzünk Antall Józsefre, átadjuk emlékezetét és példáját a következő generációknak.

A mellszobrot, melyet Domonkos Béla alkotott, Antall Klára, Antall József özvegye és Antall Péter, az egykori miniszterelnök fia leplezte le, majd a megemlékezés résztvevői megkoszorúzták az emlékművet.

A szobrot a Nemzeti Örökség Intézete állíttatta, a 25. évfordulóra felújították a volt síremlékét is.

(MTI, fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Iratkozzon fel hírlevelünkre