Rendőröket támadtak meg bevándorlók Németországban

Rendőrökre és biztonsági emberekre támadtak menedékkérők kedden a németországi Bambergben egy befogadóállomáson. A helyi rendőrség közleménye szerint az összetűzésben tizenegyen megsebesültek, köztük egy rendőr, nyolc embert pedig őrizetbe vettek.

A rendőrség szerint hajnalban többen rátámadtak a biztonsági szolgálat munkatársaira, majd elbarikádozták magukat az állomás egyik épületében, egy lakásban. Az incidens kezelésére csaknem 100 rendőrt vezényeltek a helyszínre, köztük egy különleges bevetési egységet.

A rendőröket utcakövekkel dobálták meg. Az incidens közben tűz keletkezett az épületben, amelyet emiatt ki kellett üríteni. A tűzoltók hamar eloltották a lángokat, de így is mintegy 100 ezer eurós (32,7 millió forint) kár keletkezett.

Az őrizetbe vett személyek eritreai állampolgárságúak, egyebek mellett súlyos garázdaság és gyújtogatás gyanúja miatt indítottak eljárást ellenük. A bajorországi Bambergben egy volt amerikai katonai lakótelepen építettek ki menedékkérőket befogadó állomást. A bambergi központ kapacitása 1500 fő, december eleji adatok szerint 1300-an laknak benne.

Jelenleg országszerte nyolc befogadóközpont működik. Az elképzelés lényege, hogy az újonnan érkező menedékkérőket néhány nagyobb központi állomáson helyezik el a német társadalomtól elkülönítve. A központokon kirendeltséget működtet a menekültügyi eljárásban érintett valamennyi állami szerv. A menedékkérők, így egészen az ügyükben hozott jogerős döntésig az intézményekben maradnak, és közvetlenül onnan szállítják el őket az országból, ha kérelmüket elutasítják.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre