Keresztény karikatúra miatt vettek őrizetbe két újságírót Jordániában

A jordániai keresztény kisebbség azzal kéréssel fordult a hatóságokhoz, hogy távolítsák el az interneten megjelent fotót, amelyen az utolsó vacsora átalakított változata látható.

 

Őrizetbe vettek két újságírót Jordániában egy, a helyi keresztényeket sértő kép közzététele miatt – jelentették helyi források hétfőn. Egy hírportál Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora című híres festményének egy átalakított változatát közölte le. 

A jordániai hatóságok az említett portál üzemeltetőjét és szerkesztőjét tartóztatták le, miután panaszok érkeztek egy olyan kép közzététele miatt, amelyen Az utolsó vacsora című festményen egy neves török séf, Nusret Gökce látható Jézus mögött. A képen Gökce sót szór az asztalon levő ételre, továbbá az egyik tanítvány lábára Jézus arca van tetoválva. 

A weboldal azóta törölte a képet és bocsánatot kért. A közlemény hangoztatta, hogy nem állt szándékukban megsérteni a jordániai keresztényeket.

A fotó heves vitákat váltott ki Jordániában, a fővárostól 20 kilométerre fekvő, keresztény többségű Fuheis városában sokan követelték, hogy a kormány lépjen fel azok ellen, akik a felekezeti megosztottságot szítják fel Jordániában.

Az eset, amellett, hogy pozitív példát állít, a vallási kisebbségek kérésének teljesítése gesztusként is értelmezhető a hatóságok részéről még akkor is, ha Jordániában alapvetően nincs keresztényüldözés és a keresztény kisebbség szabadon gyakorolhatja a hitét.

(MTI/S4C)

Kép: Mandiner

Iratkozzon fel hírlevelünkre