Két kisgyermek mellett lett olimpiai bajnok a váci anyuka

Két aranyéremmel tért haza Las Vegasból, a Naturál Testépítő Olimpiáról a váci, kétgyermekes családanya, Orvos Kata. Az INBA/PNBA szövetség legrangosabb versenyén élete első szezonjában remekelt és azt mondta: ha sok száz anyuka képes volt kisgyerek mellett felkészülni a fitneszmodell versenyre, akkor én is képes vagyok! Katával a mindennapi kihívásokról és sikerének kulcsáról beszélgettünk.

Vasárnap. hu: Hogyan kezdett el a fitnesszel foglalkozni?

Orvos Kata: Életem első fitneszéve volt 2018, és első szezonja az őszi. Október 6-án kezdtem pályafutásom, akkor még fitneszmodell anyuka és sportmodell kategóriákban indultam. Tavaly októberben kerestem fel egy személyi edzőt, mert elhatároztam, ha sok száz anyuka képes volt kisgyerek mellett felkészülni a versenyre, akkor én is képes vagyok. Akkoriban még a kisebbik fiamat szoptattam, így a diéta szóba sem jöhetett, csak a heti néhány edzés. Kiderült útközben, hogy a genetikám is egészen jó, a nem elég keskeny derekamat kivéve, de minden az arányokon múlik, így nekiláttunk szélesebb hátat építeni.

Vasárnap.hu: Gondolom, ez nem kis munka és jó sok időt igényel. Hogyan tudta összeegyeztetni a családot és a versenyre készülést?

Orvos Kata: Ahogy közeledtünk a versenyszezonhoz, úgy sűrűsödtek az edzések, úgy szigorodott a diéta. Mivel a férjem hajóskapitány és viszonylag keveset van itthon, megegyeztünk abban, hogy az edzés az én felnőtt időm, ezért szívesen finanszíroz délelőttönként 1-2 órás segítséget, hogy vigyázzanak a kisebbik fiunkra, míg én lefutom a kötelező köröket. Szerencsére van egy drága szomszéd nénink, Marika néni, akinek már nagyok az unokái és szívesen babázik, így lett egy szuper pótnagyink, aki nélkül nem sikerült volna a felkészülésem.

 

Fotó: Dunavölgyi Fitness Photo

Vasárnap.hu: Ez így egész egyszerűnek tűnik, de gyanítom, hogy csak kívülről…

Orvos Kata: Igen. Sokan támadtak időközben azért, hogy én csak anyuka vagyok, könnyű nekem diétázni, hiszen nem dolgozom. Szerintem nem összehasonlítható a két helyzet. Egyrészt aki dolgozik, az nyolc óra munka után leteszi a lantot, és azt csinál, amit szeretne, ami a szabadidejéből kitelik. Anyukaként 0-24 órás szolgálatban vagyok, 2-3 óránál sosem alszom többet: fogzós baba, férfinátha, folyamatos interakció két gyerkőccel… Másrészt a diéta szigorodásával szintén nehezedett a dolgom, bár a férjem jóízűen ette a csirke-rizs kombót, ha itthon volt szabadságon, de a gyerekeknek mindig külön főztem. És bizony nehéz megállni, hogy ne kóstolj bele a frissen sült dán briósba, ami ott illatozik a konyhádban.

Vasárnap.hu: Ezen kívül milyen kihívásokkal találta szemben magát?

Orvos Kata: A kemény munka ellenére egy szakértő azt mondta áprilisban, hogy még fitneszmodell anyukaként sem fogok tudni ősszel színpadra állni, mert túl “fedett” vagyok. Ez magyarul azt jelenti, túl zsíros. Hálával tartozom ennek a szakembernek, mert ez akkora fenékbe billentés volt, hogy kétszeres energiával láttam neki az edzéseknek, dupla adag akaraterőt adott a diéta betartásához. Bár sok edző azt mondta, ilyen rövid idő alatt nem lehet naturál testépítőként érdemi eredményt elérni, még az utolsó hetekben is szedtem fel annyi izmot magamra, hogy kinőttem a bikinimet és át kellett szabatni. Én már tavasszal megmondtam, hogy minden fejben dől el, és ha törik, ha szakad, kijutok az olimpiára.

 

Fotó: Dunavölgyi Fitness Photo

Vasárnap.hu: Hogyan szerepelt az első megmérettetésein? Rögtön sikereket ért el?

Orvos Kata: Amikor az első versenyemen lepontoztak, egy világ omlott össze bennem, hiszen tudtam, hogy nekem ott a helyem Las Vegasban. Majd kiderült, hogy a forma nagyon jó, amit színpadra vittem, csak rossz kategóriában indultam. Még sportmodellnek is túl izmosra sikeredtem, így Ms Figure kategóriában kellett a következőkben próbálkoznom. Az INBA/PNBA magyar elnöke, Estók Endre megengedte, hogy az Európa bajnokságon ebben az izmosabb kategóriában álljak színpadra. Az ő jóindulata nélkül nem lennék most Európa bajnok és kétszeres olimpiai bajnok.

Vasárnap.hu: Milyen felkészülést igényel egy ilyen verseny?

Orvos  Kata: Az edzések mellett rengeteget gyakoroltam a pózolást is, de még azt is meg kellett tanulnom két gyerek és öt év lapos talpú cipőben rohangászás után, hogyan kell magas sarkú cipőben elegánsan, színpadiasan járni.

A versenyfelkészülés tizenkét hetes hajrájában heti 12-14 edzésem volt a pózolással és kardió edzésekkel együtt. Hogy ezt anyukaként időben ki tudjam okoskodni, kaptam születésnapomra egy spinning biciklit. Minden reggel 4:30-kor keltem, hogy letudjam az éhgyomri kardiókat, mire kelnek a gyerekek. A pózolást pedig mindig esti órákra tettük, mikor a gyerekek alszanak, hogy semmiképp se tőlük vegyek el a közösen eltölthető időből.

 

Fotó: Dunavölgyi Fitness Photo

Vasárnap.hu: Sokan mindig csak a kifogásokat keresik, hogy miért nem sportolnak. A legtöbben azzal indokolják a testmozgás elmulasztását, hogy nincs idejük erre a napi teendők, munka, gyerekek mellett. Nekik mit üzenne, mivel motiválná őket?

Orvos Kata: Szerintem bárki meg tudja ezt csinálni, igaz, hogy logisztikai szakzseninek kell lenni, de ha van egy kitűzött cél, bárki elérheti álmai alakját. Ne féljenek súlyzót ragadni, senki nem lesz olyan izmos, mint egy versenyző, hacsak nem célirányosan arra hajt. Én szeretek így kinézni, szeretem az izmos testem minden negatív kritika ellenére, és fizikai fájdalmat érzek, ha nem mehetek el egy nap edzeni, legyen az súlyzós edzés, aerobik, bodyart, jóga, rúdfitnesz vagy bármilyen mozgásforma, ami engem boldoggá tesz.

Vasárnap.hu: Önnél mi a következő kitűzött cél?

Orvos Kata: Az Európa bajnoki Ms Figure címmel megkaptam a profi kártyát is, így jövőre profi sportolóként állhatok színpadra. A világ minden kincséért sem hagynám ki ezt a lehetőséget. Addig pedig igyekszem minden porcikámon javítani, hogy jövő novemberben a profikat utasíthassam magam mögé Las Vegasban.
A családom mindenben támogat, nagyon örülnek a sikereimnek. Minden nagymama kivette a részét a versenyekből, hiszen a gyerekeket nem vihettem magammal a backstage-be. A férjem vigyázott a fiúkra, míg én Las Vegasban versenyeztem, ahelyett, hogy mellettem kaszinózott volna. Mindenki sokat áldozott az idejéből, hogy megvalósíthassam az álmom, hálásan köszönöm nekik!

 

Borítókép: Dunavölgyi Fitness Photo