Annegret Kramp-Karrenbauer a német CDU új elnöke

Annegret Kramp-Karrenbauert választották meg elnöknek a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító kongresszusán Hamburgban. A második fordulóban a párt eddigi főtitkára 517 szavazatot szerzett, ellenfelére, Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezetőre 482 kongresszusi küldött voksolt.

Az elnökválasztáson a 1001 küldött közül 999 vett részt, valamennyien érvényesen szavaztak, egyikük sem tartózkodott. Angela Merkel utódjának megválasztásához két fordulóra volt szükség. Az első fordulóban Annegret Kramp-Karrenbauer 450 szavazatot, Friedrich Merz 392 szavazatot kapott, Jens Spahn egészségügyi miniszter pedig 157 voksot szerzett, és így harmadik helyezettként nem jutott be a második, döntő választási fordulóba.

A CDU történetében 1971 óta először indult az elnöki tisztségért több esélyes jelölt. Annegret Kramp-Karrenbauer az 1945-ben alapított párt nyolcadik elnöke, és a második nő a párt élén.

A szavazás után azt mondta, hogy valamennyi párton belüli irányzatnak együtt kell dolgoznia. Friedrich Merz az új elnök támogatására kérte a küldötteket és a tagságot.

Angela Merkel a CDU tisztújító kongresszusa előtti utolsó pártelnöki beszédében egységre és összefogásra szólította fel a német Kereszténydemokrata Uniót (CDU).

Ahogyan már korábban is írtuk, ma az egész világ Hamburgra figyelt és kíváncsian várta ki lesz Angela Merkel utódja a CDU-ban.

A német kancellár hangsúlyozta, hogy a párt a 18 évnyi vezetése alatt megváltozott, és ez így van jól. A CDU szerinte a politikai közép egyetlen néppártja, és az a feladata, hogy összefogja Németországot, Európát, az idős és a fiatal nemzedéket, Keletet és Nyugatot, az erősebbeket és a gyengébbeket, várost és vidéket, a helyieket és a migránsokat. A CDU a második világháború utáni Németország egyébként 70 évéből 50-et kormányon töltött, fél évszázadon keresztül CDU-s politikus volt Németország kancellárja. Ez azért sikerülhetett Angela Merkel szerint, mert a párt mindig az értékei alapján politizált, de nyitott volt, és megértette, hogy mindig érdemes lehet a mások szemével is nézni a világot.

2000. április 10-e óta, amikor először választották meg elnöknek a CDU a szövetségi parlamenti, a tartományi törvényhozási és a európai parlamenti választásokat együttvéve 72 alkalommal folytatott választási kampányt. Angela Merkel kiemelte, hogy ezek a küzdelmek megmutatták, hogy a CDU nehéz helyzetben is sikeres lehet, ha egységes, de az utóbbi években azt is keserűen megtapasztalták, hogy hova vezetnek a véget nem érő viták a CDU-ban, illetve a CDU és bajor testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) között.

A párt előtt álló feladatokkal kapcsolatban, hangsúlyozta, hogy megosztottá vált a német társadalom, így túl gyakran csak a legradikálisabb és leginkább üvöltő hangokat hallják meg. Kihívásnak tartja továbbá a társadalom öregedését is, amely teljesen új megpróbáltatásoknak teszi ki a szociális rendszereket, és a technológiai fejlődést, amely az orvostudománytól a közlekedésen át az energetikáig sok esélyt kínál, de kérdéseket is felvet az emberi méltósággal kapcsolatban Példaként hozta fel például az algoritmusoktól való függőséget vagy a génkutatás ügyét. Emellett a világgazdasági erőviszonyok átalakulása is kihívást jelent, amelynek során régiók felemelkednek, és sok területen már le is hagyták őket. Megemlítette még az elfordulást a multilateralizmustól, a nemzetközi kapcsolatok kölcsönösen előnyős megállapodásokon alapuló formálásától, ami a többi között kereskedelmi háborúkkal fenyeget.

Nagy próbatételnek tartja a CDU-ra és egész Európára nézve, hogy a háború, az erőszak, a terror, az éhínség és a kilátástalanság miatt a második világháború óta a legtöbb ember menekül el a hazájából.

Angel Merkel szerint a kihívások közé tartozik a hibrid hadviselés és az egész társadalmakat destabilizáló fake news – álhírterjesztés, félrevezetés – is, mint ahogy az Európai Unió jövője, a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit) és a bolygó ökológiai rendszerét az összeomlás szélére sodró éghajlatváltozás is.

A CDU-nak szerinte ebben a helyzetben is helyt kell állnia, ismét be kell bizonyítaniuk, hogy határozottan megvédik az életformáikat, liberális értékeiket és érdekeiket, belül és kívül egyaránt. Búcsúbeszédében azt mondta, hogy öröm és megtiszteltetés volt számára a párt vezetése, és a következő években kormányfőként kíván hozzájárulni kihívások megválaszolásához.

A CDU 31. kongresszusa rendkívüli érdeklődés mellett kezdődött, a kétnapos rendezvényre 1700 újságíró regisztrálta magát, és ezernél is több vendéget hívtak meg. A tanácskozáson tisztújítást tartanak, a párt új elnökét még pénteken megválasztja az 1001 küldött.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre