Képzőközpontok létesítésére lehet pályázni a közlekedési ágazatban

Pályázati felhívás jelent meg az Ágazati Képző Központ kialakítása a közlekedési ágazatban címmel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, ezt Rákossy Balázs, európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár jelentett be csütörtökön.

Az államtitkár  ismertette: a program a gazdálkodó szervezetek képzési igényeinek megfelelő ágazati képzőközpont kialakítását támogatja a közlekedési szektor sajátosságainak figyelembevételével oly módon, hogy a kialakított rendszer mintául szolgáljon egyéb ágazatok képzőközpontjainak kialakításához, és a kifejlesztett eszközök, rendszerek további képzőközpontokban is hasznosíthatóak legyenek.

Indokolttá teszi a képzőközpont létrehozását, hogy a közlekedési ágazaton belül a gyakorlati képzéshez szükséges eszközök ára meghaladja a képző intézmények pénzügyi lehetőségeit, ami nehézkessé teszi a képzésszervezést, és hosszú átfutási időket eredményez a munkaerőpiaci igény felmerülése és az arra adott válaszok között.

A közlekedési ágazatban működő vállalkozások, felnőttképzési és szakképzési intézmények vehetik igénybe a csúcstechnológiás, gyakorlati oktatást szolgáló eszközöket, köztük szimulációs eszközöket a képzési központban. Az új képzési infrastruktúra hozzájárul ahhoz is, hogy a közlekedési ágazathoz tartozó iskolarendszerű szakképzésben tanulók képzésük során magas technológiai szintet képviselő eszközök használatát ismerjék meg – tette hozzá az államtitkár.

Rákossy Balázs arról is tájékoztatott, hogy a támogatható tevékenységek között szerepel a módszertani, rendszerfejlesztési tevékenységek, új képzési programok  kialakítása és megvalósítása, valamint az infrastrukturális háttér kialakítása.

A felhívásra a támogatási igényt várhatóan 2018. december 12-étől lehet benyújtani. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal mint konzorciumvezető a konzorciumi tag KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.-vel együttesen nyújthat be támogatási igényt.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre