Háromnapos szülészeti konferencia kezdődött Budapesten

Háromnapos nemzetközi szülészeti konferenciát tartanak Budapesten szombatig a Mindent A Nőkért Alapítvány és a Magyar Szülésznők Egyesülete szervezésében.

A csütörtöki megnyitón Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: hozzá kell járulni a magyarországi demográfiai helyzet javításához, amihez a kormány és a szakmai partnerek közös, elkötelezett munkája szükséges.

A helyettes államtitkár azt is elmondta: emberségesebbé, nyugodtabbá akarják tenni a szülés feltételeit, és ezen koncepció jegyében nagyívű fejlesztés kezdődött. Példaként említette a bababarát kórházakat.

Kiemelte: stratégiai célkitűzés a családbarát szülészetek meghonosítása, a komplex szakmai és infrastrukturális fejlesztésre a 2018-2020-as időszakra 10 milliárd forintos pályázat indult. A szemléleti elemek között említette a család egészének támogatását, a méltóságteljes szülés biztosítását, valamint az anyatejes táplálás elősegítését is.

A helyettes államtitkár azt is említette, hogy a szülés élménye nem csupán a baba élete szempontjából fontos, az anya tapasztalata ugyanis a későbbi gyermekvállalására is kihathat. A konferencia az anya testi-lelki egészségéről, az aggódó apáról és a megszülető babáról is szól – sorolta Csányi Endre Péter.

Beneda Attila, az Emmi családpolitikáért felelős helyettes államtitkára azt hangoztatta, hogy a népességfogyás egyik lehetséges megoldása a magyarországi szülészeti élmények javítása. Úgy vélekedett, hogy olyan egészségügyi vezetők kerültek hivatalba a tárcánál, akik egészen elkötelezettek a szakma, az élet iránt.

Pap Károly, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház szülészet-nőgyógyászati osztályát vezető főorvos, az esemény védnöke azt mondta, hogy a szülészet szép ívet vitt végig Semmelweis Ignác, „az anyák megmentője” óta. Az elmúlt ötven évben előtérbe került a biztonság, és ma Magyarország bizonyos mutatókat tekintve már jobban teljesít, mint például Hollandia vagy Anglia.

Közben azonban elfelejtették, hogy az anyává válásban a pozitív élmény az egyik legfontosabb – hangsúlyozta Pap Károly. Ezt a tényt felismerve sokan próbáltak lépni, húsz éve elkezdtek behívni a szülésre apákat, akiknek ez nagy élményt jelentett. A főorvos kiemelte az eseményen részt vevő fiatal, nemzetközi tanácskozásokra járó generáció fontosságát.

A szervezők azt írták, hogy a konferencián a szülészeti ellátás hazai és nemzetközi kihívásai, a legújabb kutatási gyakorlatok és eredmények, a társadalmi elvárások kerülnek terítékre. Szó esik a többi között a várandósgondozás, a vízben szülés, a szoptatás, a homeopátia és aromaterápia jelentőségéről, valamint egy magyar találmányról, amely a terhesség és a szülés alatti oxigénhiányos állapot megelőzését támogatja.

Az ország több szülészeti osztálya is bemutatkozik annak érdekében, hogy az egészségügyben dolgozók minél többet megtudhassanak egymás módszereiről, tanuljanak egymástól.A magyarországi szülészeti ellátáson kívül a holland, a brit és a török modellt szintén ismertetik. A konferencián szakmai előadásokat, valamint workshopokat is tartanak.

(Forrás: MTI, kép forrása: Pixabay)

Iratkozzon fel hírlevelünkre