Dr. Csókay: a hálapénz morális fertőzés

A Képmás decemberi címlapján dr. Csókay András, építőmérnöki végzettséggel is rendelkező idegsebész fotójával találkozhatunk. A vele készült interjú újabb adalék lehet a már néhány alkalommal érintett hálapénz-problematikának. A doktor szókimondó stílusa nem igazán tűr ellentmondást. Úgy látszik a betegek előtt az egészségügynek kell meggyógyulnia. Kérdés, hogy akar-e?

Arra a kérdésre, hogy dr. Csókay hogyan érzi magát az egészségügyben, rámutatott, hogy annak ma egy nagyon nagy problémája van. A hálapénz mindent behálózó rendszerén még a keresztény identitású kormányok sem képesek úrrá lenni – felelte a keresztény hitét nyíltan vállaló idegsebész.

Ez egy olyan morális fertőzés, amely alapjaiban teszi tönkre az orvos-beteg, orvos-orvos, orvos-nővér, orvos-adminisztrátor kapcsolatot

– vallja Csókay doktor.

Meglátása szerint ugyanott van Magyarország ebben a kérdésben, mint ötven évvel ezelőtt. Ennek orvoslására az egészségügyben dolgozók fizetésének az osztrák fizetések 40 százalékát kellene megkapniuk. Az emelés után pedig el kellene indítani egy kampányt, azzal a felszólítással, hogy

ne tessék hálapénzt adni, mert azzal veszélyezteti az orvos munkáját!

Mert attól a pillanattól kezdve, ahogy a hálapénz elfogadása bizonyítást nyer, az orvos négy évig nem gyakorolhatja a hivatását – érvel Csókay.

Az abortuszkérdés rendezését – keresztény emberként  – törvényi eszközök segítségével nem látja megvalósíthatónak, mert nem ér célt. A felvilágosítást hasznosabbnak véli ebben a kérdésben. Ám a hálapénzt a felvázolt törvényi rendelkezés útján megvalósíthatónak látná.

Véleményével Csókay azok táborához tartozik, akik szintén eltörölnék a hálapénz rendszerét az egészségügyben: akár a szülések körül, akár egyéb területen.

(Forrás: Képmás)

Iratkozzon fel hírlevelünkre