Megerősítik az eurót

Az Európai Bizottság intézkedéseket terjesztett elő annak érdekében, hogy megerősítse az euró szerepét a világban - közölte Valdis Dombrovski.

Az euróért és szociális párbeszédért felelős alelnök szerint az uniós fizetőeszköz, az euró globális szerepének teljes mértékben tükröznie kell a közös valuta politikai, gazdasági és pénzügyi jelentőségét.

Az Európai Bizottság javaslatában felvázolta, milyen előnyökkel járna az euró nemzetközi szerepének erősödése az Európai Unió és a nemzetközi pénzügyi rendszer számára, továbbá kezdeményezték ennek megvalósulását. Ebbe a törekvésbe illeszkedik, hogy a bizottság ajánlást fogadott el az euró energiaágazatban betöltött szerepéről. Ezzel azt szorgalmazzák, hogy a közös valuta használata nagyobb teret nyerjen ebben a stratégiai ágazatban.

Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos elmondta, hogy az euró nemzetközi szerepének előmozdítása a globális gazdaság és kereskedelem melletti európai elkötelezettség részét képezi. A javaslatban szerepel az európai gazdasági és monetáris unió, a bankunió és a tőkepiaci unió kiteljesítése is. A bizottság véleménye szerint további intézkedések szükségesek egy erős európai pénzügyi ágazat kialakítása érdekében. Éppen ezért az európai pénzügyi piacok infrastruktúráinak megerősítése, valamint stabil referencia-kamatlábak és integrált azonnali fizetési rendszer kialakítására van szükség az EU egészében.

A nemzetközi pénzügyi ágazathoz kapcsolódó intézkedések között szerepel egyebek mellett a folyamatos együttműködés a pénzügyi stabilitás védelmében a központi bankok között, az európai szervezetek által nyújtott, euróban denominált hitelek arányának fokozása, az euró használatának ösztönzésére irányuló gazdasági diplomácia megerősítése, valamint a külföldi szervezetek eurófizetési rendszerhez való hozzáférését javító technikai segítség biztosítása.

Az uniós bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy ösztönözzék az euró szélesebb körű használatát a stratégiai ágazatokban. Emellett az is kiemelték, még mindig amerikai dollárban kereskednek, gyakran még egymás között is annak ellenére, hogy az európai vállalkozások a kulcsfontosságú stratégiai piacokon. Ez árfolyamkockázattal és politikai kockázattal jár a vállalkozásokra nézve, ami adódhat például a dollárban denominált tranzakciókat közvetlenül érintő egyoldalú döntésekből.

Ezzel összefüggésben az Európai Bizottság ajánlást fogadott el az euró nemzetközi energiaügyi megállapodásokban és energiaügyletekben való szélesebb körű használatának ösztönzéséről, amely az európai vállalkozások számára szélesebb körű autonómiából eredő előnyöket biztosít majd, valamint azt, hogy úgy finanszírozhassák önmagukat, hogy kevésbé érintse őket az unión kívüli országbeli joghatóságok által hozott jogi intézkedések kockázata. Ez elősegíti a biztonságos, fenntartható és elérhető energiaellátást biztosító energiaunió kialakítására irányuló cél megvalósítását.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre