Kaposvár nívós elismerést kapott fejlesztéseiért

A hollandiai Breda nyerte el az Európai Unió Access City-díját annak elismeréséül, hogy a fogyatékossággal élő polgárok számára hozzáférhetőbbé tette a várost. Kaposvár folyamatos fejlesztéseiért kapott elismerés.

A tájékoztatás szerint a hollandiai város sokat tesz, hogy megkönnyítse a fogyatékossággal élők életét.

Az Európai Akadálymentesítési Irányelv ki fogja egészíteni a győztes város erőfeszítéseit azáltal, hogy uniós akadálymentesítési szabványokat határoz meg a kulcsfontosságú termékek és szolgáltatások tekintetében. Ez a helyi és uniós szintű összefogás új lehetőségeket teremt a több mint 80 millió fogyatékossággal élő EU-polgár számára.

A kulturális örökség európai éve alkalmából idén olyan városok is vehettek át díjat, amelyek kiemelkedő erőfeszítéseket tettek kulturális örökségük hozzáférhetővé tétele érdekében.

Navracsics Tibort idézi a közlemény, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztost, aki szerint a kulturális örökség európai évének egyik fő célja, hogy mindenki megismerhesse és élvezhesse a kulturális örökséget. Tájékoztatása szerint különdíjat vehetett át a dániai Viborg és az olaszországi Monteverde, amelyek hozzáférhetőbbé tették kulturális örökségi helyszíneiket.

Az Access City-díj második és harmadik helyezettje a franciaországi Évreux városa és a lengyelországi Gdynia lett. A zsűri a láthatatlan fogyatékosságokra fordított figyelemért méltatta Évreux-t, és a szellemi fogyatékos személyek bevonására irányuló kezdeményezésekért Gdyniát. Végezetül pedig a magyarországi Kaposvár és a spanyolországi Vigo kapott külön említést.

Az elismerést Kaposvár folyamatos fejlesztéseiért kapta, míg Vigót a változatos domborzaton alkalmazott innovatív építészetért emelte ki a zsűri.

Az Európai Unió Access City-díja olyan városok tevékenységének elismeréséül szolgál, amelyek úttörők az uniós akadálymentesítés terén, egyértelmű és fenntartható módon javították a városi élettel kapcsolatos alapvető szolgáltatások hozzáférhetőségét, valamint konkrét tervekkel rendelkeznek további fejlesztésekre.
    Az Access City-díjra a több mint 50 ezer lakosú EU-beli városok pályázhatnak. Bizonyítaniuk kell, hogy átfogó megközelítéssel javítják a hozzáférhetőséget az épített környezet és a közterületek, a közlekedés és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra, az információs és kommunikációs technológiák, és a közintézmények és a közszolgáltatások területén.

Az MTI-hez eljutatott nyilatkozatában Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő kiemelte, hogy Kaposvár turisztikai látványosságainak 90 százaléka akadálymentes, vagyis a fogyatékossággal élő személyek is élvezhetik a város nevezetességeit, ami követendő példa minden város számára.

Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere a díj átvétele alkalmából köszönetét fejezte ki a fogyatékossággal élőket képviselő szervezeteknek és Kaposvár minden polgárának, akik tanácsaikkal azt segítették, hogy Kaposvár minden fogyatékossággal élő ember számára akadálymentes város lehessen.

(MTI)