“Lemészárolták őket, mint az állatokat” – Az üldöztetésről jelentettek lelkipásztorok a nigériai elnöknek

Dacholom Datiri nigériai egyházi vezető számolt be részletesen Muhhamadu Buhari elnöknek a Nigériában az általa testközelből átélt üldöztetésekről, hogy eloszlathassa az ügyüket körüllengő téves képzeteket, hazugságokat, mely hamis álláspontokat a kormányuk és jó néhány médiaszervezet is képvisel.

 

A Krisztus Egyháza Nigériában elnöke, Dacholom Datiri tiszteletes november 6-án egy jelentést juttatott el Buhari elnök részére, melyben beszámol arról a 646 keresztény áldozatról, akik Plateau államban ennek az évnek márciusától októberéig életüket vesztették.

A pusztítás – emberek lemészárlását és a birtokok megsemmisítését tekintve – elképzelhetetlen méreteket ölt. Lelkipásztorokat és híveket egyaránt hideg vérrel öltek meg, akár az állatokat. “Házakat, üzleteket égettek fel vagy fosztottak ki, és egész farmokat pusztítottak el”- beszélt Datiri tiszteletes egyházának az elmúlt években átélt szenvedéseiről.

Több ezer keresztényt mészároltak le az országban 2018 eleje óta, amely számos emberi jogi szervezetet arra késztetett, hogy a figyelemfelhívás mellett nagyobb védelmet követeljenek a nigériai kormánytól.

“A narratíva szerint ezek az emberek mindig ismeretlen fegyveresek, gyanúsított pásztorok kezei által, vagy a pásztorok és földművesek közti összecsapásokban vesztik életüket”- nyilatkozta Datiri.

“Ezeket a megtévesztő narratívákat szándékosan az igazság elfedésére szerkesztik.

“A támadásokat követően a fulánik azok, akik letelepítik és legeltetik a nyájaikat az áldozatok farmjain”- tette hozzá Datiri tiszteletes.

A lelkipásztor elmondása szerint, a támadások végrehajtásában való érzékelhető jártasság – a túlélők beszámolói alapján – nem hagy kétséget a hadsereg csapatainak bűnrészessége felől. Erre bizonyítékként szolgálhatnak az elkövetőknél lévő nagy erejű és kifinomult fegyverek is: AK-47-es gépkarabélyok és gránátvetők, melyekkel a keresztényeket megölték.

Emeka Umeagbalasi is egy nagyon hasonló megállapításra jutott a Christian Postnak agusztusban tett nyilatkozatában. Az Állampolgári Jogok és Jogállamiság Nemzetközi Szövetségének bizottsági elnöke szerint a kormány, és több médiaszervezet is hamis képet fest az országban történő eseményekről.

Umeagbalasi elmondta, hogy a bizonyítékok – a megölt keresztények több ezres száma és a megszentségtelenített templomok – mind arra mutatnak, hogy ezek a halálesetek nem egyszerűen a farmerek és a fulánik összecsapásainak köszönhetők.

“Hány muszlim farmerrel végeztek a fulánik? Hány muszlim otthont romboltak le, vagy égettek fel? A válasz mínuszban van. A farmer-pásztor összecsapásoknak semmi közük ehhez az ügyhöz. Ez egyszerűen hamis állítás”- nyilatkozta Umeagbalasi.

“Nem szeretjük a ‘fuláni pásztor’ kifejezést használni, sokkal inkább a ‘fuláni dzsihatistát’, akik pásztoroknak állítják be magukat.”

A Buhari elnöknek küldött írásában Datiri tiszteletes kiemeli, hogy

egy fél év leforgása alatt 38 000 keresztényt kényszerítettek arra, hogy táborokba meneküljenek, 30 templomot és 4 436 keresztény otthont pusztítottak el Plateau állam területén.

Az egyházi vezető megvádolta a hadsereget is, mivel az nem csupán a radikálisok visszaszorításában vallott kudarcot, de a férfi szerint a katonák néhány támadásban részt is vettek.

Buhari elnök nem vitatta a Plateau állambeli erőszakosságok statisztikáinak eredményeit, de elmondta: a különböző közösségeknek harmóniában kell együtt élniük.

Az elnök elmondta: “A biztonsági megállapodásunk szerint a rendőrség a frontvonalban dolgozik, hogy biztosítsa a közösségek békés egymás mellett élését.”

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: The Christian Post, Screenshot: Youtube/africanews

Iratkozzon fel hírlevelünkre