Ausztráliában sikerült kiszorítani a műanyagzacskókat

Nyolcvan százalékkal sikerült csökkenteni a a műanyagzacskók felhasználását Ausztráliában - igaz, ehhez az kellett, hogy az ország két legnagyobb szupermarketéből is száműzzék az egyszer használatos műanyag bevásárlószatyrokat.  Mi mikor jutunk el idáig?

Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek – mondhatják most Ausztráliában, ahol a Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség (NRA) hétfői közlése szerint 80 százalékkal esett vissza az egyszer használatos zacskók fogyasztása.

Mindez egy július végén meghozott intézkedésnek köszönhető, amikor is két áruházlánc is berekesztette az ingyenes zacskók osztogatását a vásárlóknak. 

A döntést néhány vásárló haraggal fogadta, de David Stout, az NRA iparpolitikai menedzsere szerint “a számok igazolják az üzletláncok bátor döntését”.  Mint Stout elmondta: a Woolworth és a Coles, amelyeknek anyacégei bevételüket tekintve Ausztrália két legnagyobb vállalata, kikövezték az utat a kisebb üzletek számára.

“Nyilvánvalóan a kisebb üzletek számára az a legjobb, ha vagy teljesen kiiktatják a zacskókat, vagy fizetőssé teszik a vásárlók számára. A következményektől való félelem nélkül kellene átgondolniuk ezt a stratégiát” – mondta a menedzser. “Mindenkinek, aki csomagolásban szállít dolgokat, felelősséget kell vállalnia azért, amiben szállít. Úgy gondolom, sokkal több nyomás lesz mindannyiunkon a fogyasztásunkat tekintve” – tette hozzá. 

A két szupermarketlánc a vásárlóinak most azt javasolja, vigyék magukkal vásárláskor saját újrahasználható táskájukat. 

Ausztrália minden államában törvényt hoztak az egyszer használatos műanyagzacskók kiiktatására, kivéve Új-Dél-Walest, az ország legsűrűbben lakott államát.

(MTI)