Erőszakra erőszakkal válaszolt a rendőrség Párizsban

Könnygázt és vízágyúkat vetett be az üzemanyagadó emelése ellen tüntető francia sárgamellényesek ellen a francia rendőrség szombaton Párizs központjában, amikor a tiltakozók át akartak törni egy rendőrkordont. Helyszíni jelentések szerint legalább 24 erőszakos tüntetőt őrizetbe vettek.

A sárgamellényeseknek országosan ez a harmadik nagy tüntetése, amelyet november 17. óta az ország különböző útjain tartanak. Az egy héttel ezelőtti párizsi tüntetés már erőszakossá vált, s kudarcba fulladt a tiltakozó civilek két képviselőjének Édouard Philippe miniszterelnökkel folytatott pénteki tárgyalása.

A december első napjára meghirdetett tüntetés miatt a párizsi Champs-Élysées sugárút reggel hat óra óta le van zárva a forgalom elől. Sok üzlet és étterem kirakatát a tulajdonosok bedeszkázták erre a napra, okulva a múlt szombati károkból.

A tüntetők a sugárúton vonultak végig, és egy részük a Place de l’Étoile-on át akarta törni a rendőrkordont, amire a rendőrök könnygáz és vízágyúk bevetésével válaszoltak. A tömeg szétoszlott, és helyenként kukákat borított fel, illetve gyújtott meg.

A sárgamellényesek tüntetése mellett szombaton Párizsba demonstrációt hirdetett meg a CGT szakszervezet is, valamint várható egy tüntetés a külföldi diákok kiadásainak emelése ellen. A rendőrség mintegy 5 ezer tagját vezényelte ki szombaton a fővárosi utcákra, és további 5 ezret vidéken.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre