Az advent a megnyugvásról, a lelki megtisztulásról szól

Advent üzenete most, 2018-ban a leginkább az, hogy legyen idő a lelkünkre és szánjunk időt a felkészülésre, mert „türelmetlenségkultúrában” élnek az emberek – mondta az Angyalföldi Szent Mihály-plébánia kormányzója szombaton az M1 aktuális csatornán.

Hodász András, az Angyalföldi Szent Mihály-plébánia kormányzója az M1 aktuális csatornán beszélt az adventről. Mint fogalmazott: a nagy dolgokra fel kell készülni. Talán nem kell három és fél hét ajándékvásárlásra, hanem csak néhány óra, és a többit a családra, a megnyugvásra, a lelkére fordít-hatja az ember. Megjegyezte: az advent abból a logikából ered, hogy minden nagyobb ünnepre van egy felkészülési időszak, például a húsvét előtt a negyvennapos nagyböjt. Nem véletlen, hogy az advent színe a lila, mert ez a bűnbánat, a lelki megtisztulás színe.

Kitért arra is, hogy az adventi koszorún a négyből egy, a harmadik gyertya rózsaszín. Ez azért van, mert négy héten keresztül a bűnbánat van jelen, és kell egy vasárnap az örömnek, a pillanatnyi fellélegzésnek. Az adventi koszorú és a karácsonyfa is 19. századi német hagyomány, később adódott hozzá az ünnephez, de ezzel nincs gond, széppé teszi azt.

Feltette a kérdést, hogy mennyi értelme van hatalmas pénzeket elszórni ajándékokra, ha a gyerekek néhány óra múlva már arra se emlékeznek, hogy melyiket kitől kapták.

Fontos gondolni a rászorulókra is és megbeszélni a gyerekekkel, hogy egy játékukat vigyék el a náluk kevésbé szerencsés kortársaiknak – jelentette ki a plébániai kormányzó.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre