A magyar kormány folyamatosan segíti Kárpátalját

Az Ökumenikus Segélyszervezet és a magyar kormány humanitárius adományaként Grezsa István miniszteri biztos és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója közel 40 millió forint értékű inzulinszállítmányt adott át Csapon az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének.

„Az hogy tegnap felújított óvodákat adtunk át, ma pedig a kárpátaljai inzulinkészleteket töltöttük fel, délután pedig helyi háziorvosi rendelőket adunk át, egy olyan gesztus, egy olyan üzenet Kijevnek Budapestről, melyre fel kell figyelnie, meg kell hallgatnia” – mondta Grezsa István.

Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra, hogy ez a segítség a magyar állam és a Ökumenikus Segélyszervezet közös összefogásával jött létre.

Grezsa István elmondta, hogy folytatódik Kárpátalja támogatása, amelynek keretében a magyar kormány egyebek mellett 27 orvosi rendelő felújításához nyújt segítséget a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) közös projekt keretében. Mint jelezte, pénteken adta át az első két megújult rendelőt Beregszászon és Batár községben. Hozzátette, a magyar kormány már tavasszal valamennyi magyar település orvosi rendelője számára biztosította a júniusban elfogadott új ukrán egészségügyi törvény előírásainak megfelelő rendelői alapfelszerelést. Ennek kapcsán elmondta, a két átadott rendelő is olyan rossz állapotban volt, hogy a felújítással egy évszázadot léptek előre.

A magyar kormány folyamatosan segíti a kárpátaljai magyarságot, a közelmúltban 170 millió forintos hozzájárulásával újabb négy magyar tannyelvű óvodát újíttatott fel. A nyáron a lakos-sági ivóvízellátásban kialakult krízishelyzet kezelésére 15 tonna klórt adományozott Ukrajnának, amellyel nemcsak a Kárpátalján élő 150 ezres magyar közösséget segítette, hanem az ott élő 1 milliós ukrán lakosságot is. A gazdasági növekedéséhez pedig több mint 1200 kárpátaljai magyar vállalkozó kap fejlesztési támogatást.

Iratkozzon fel hírlevelünkre