Tarlós: 2020 körül várható a budapesti elektronikus jegyrendszer bevezetése

Tarlós István az Echo TV Napi aktuális című műsorában azt mondta, hogy megbeszélését folytatott Pintér Sándor belügyminiszterrel, és a Volán, valamint a MÁV országos elektronikus jegyrendszer-projektjére rákapcsolódik majd a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) projektje.

A BKK projektje befejeződik, méghozzá belátható időn belül

– tette hozzá.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy egész egyszerűen nem igaz, hogy a fővárost pénzügyi veszteség érte. A projekt hét fázisból állt, ebből négy már befejeződött 2018 nyarára. Csak azok a kifizetések történtek meg, amelyek mögött teljesítések vannak. Tehát az eszközök túlnyomó részét leszállították, ezek rendelkezésre állnak, csak nincsenek beszerelve.

Tarlós István kiemelte, hogy szó nincs a projekt bedőléséről. Elmondása szerint az ügyben többek összecsúsztattak két szerződést. A fővárosi önkormányzat valóban kötött egy finanszírozási szerződést az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, és ez érvényben van. Ettől függetlenül a BKK önállóan kötött egy másik, kivitelezői szerződést egy német céggel. Ezt mondta fel a cég igazgatósága november 21-én.

Tarlós István kitért arra is, hogy Bagdy Gábor főpolgármester-helyettest és őt olyan vád érte, amely szerint nem igaz, hogy nem tudtak a problémáról. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy természetesen ez úgy nem igaz, hogy sejtelmünk sem volt arról, hogy ez a projekt akadozik, hiszen nem véletlenül foglalkozott az üggyel egy évvel ezelőtt a Fővárosi Közgyűlés, valamint nem véletlenül fogadott el a testület olyan előterjesztést, amely az ügyet előremozdította volna.

A főpolgármester a BKK vezérigazgatójának felmentését és illetékes főpolgármester-helyettes lefokozását azzal indokolta, hogy nem sikerült elérniük a megegyezést a kivitelezővel, amely segítette volna az ügy befejezését, vagy nem mondták fel korábban a kivitelezési szerződést. A felmondásra szerinte megvolt a jogalap, ugyanis nem a BKK mulasztott, sértett szerződést, hanem a szállító. Tarlós István azt mondta, ha nem mondják fel a kivitelezői szerződést, akkor veszélybe került volna a finanszírozási szerződés.

Az EBRD besokallt a szállítónak a magatartásától, már-már a finanszírozási szerződés felbontásán gondolkodott

– közölte a főpolgármester.

A személyi konzekvenciák fő okának azt tartja, hogy ilyen kiélezett helyzetet teremtettek. A tehetetlenség, az időhúzás és az időveszteség miatt kellett most már ezeket a személyi konzekvenciákat levonni. Tarlós István a kulturális taóval kapcsolatban elmondta, hogy egyeztetnek az ügyben, és kibontakozni látszik a budapesti színházakra vonatkozóan a megoldás.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre