Kiválóak a magyar-cseh kapcsolatok

Új dimenzióba léptek a magyar-cseh kapcsolatok az elmúlt években - jelentette ki Orbán Viktor Prágában, ahol cseh kollégájával, Andrej Babissal folytatott megbeszélést. A miniszterelnök elmondta, hogy a gazdasági együttműködés számai soha nem látott mértékben javultak, a kölcsönös bizalom alapján jól alakul a védelmi együttműködés, és több ágazatban is együttműködik a két ország.

A jelenlegihez hasonló magyar-cseh gazdasági együttműködésre szerinte már rég nem volt példa, hiszen a kereskedelmi forgalom és a beruházások növekednek, illetve mindkét ország támogatja a befektetéseket egymás országaiban. Ezen felül a magyar gyógyszeripar jól teljesít Csehországban, az energiaszektorban is jelen vagyunk, míg Csehország a magyar mezőgazdaságban és a telekommunikációban.

A miniszterelnök a kétoldalú együttműködés dinamikusan növekvő ágazatának nevezte a védelmi ipart, mivel elmondása szerint ez nem egyszerűen üzleti ügy, hanem fontos szerepe van a bizalomnak is, anélkül ugyanis nem működnek jól a kapcsolatok. Szükségesnek tartja a visegrádi országok fővárosai közötti gyorsvasút-összeköttetést.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a paksi erőmű működtetésében és fejlesztésében cseh cégek is részt vesznek, és mindkét ország szerint szükség van a nukleáris energiára. Megemlítette az elmúlt években eldurvult európai politikát, amelyben csak a bátrak maradtak talpon. Példaként hozta fel, hogy Csehország több nehéz kérdésben is bátor álláspontot alakított ki. A kormányfő nagy sikernek tartja, hogy a V4-ek jelentős összeget ajánlottak fel a líbiai migrációt megelőző programokra, a kezdeményezést pedig ki kell terjeszteni Marokkóra, valamint Tunéziára is.

Azzal kapcsolatban, hogy a cseh külügyminiszter a közelmúltban a budapesti nagykövetséget törölte a kiemelt fontosságú cseh diplomácia képviseletek közül, Orbán Viktor kijelentette, hogy a koalíciós kormányzás nehéz és bonyolult tudomány, de Magyarország szeretne továbbra is Csehország szövetségese maradni.

Az ENSZ globális migrációs csomagjáról azt mondta, hogy elhibázott dokumentum, súlyos kockázatot jelent saját állampolgárai számára. A dokumentum szerinte olyan elvi tételeket fektet le, amelyek nem csökkentik, hanem serkentik az illegális migrációt. Minden ilyen dokumentum később konkrét ügyekben, jogi eljárásokban hivatkozási alapként rendszeresen megjelenik.

Orbán Viktor szerint a tömeges migráció olyan súlyú kérdés, amelyben nem szabad dönteni az emberek megkérdezése nélkül, de Európában ma az emberek nem tudják elmondani a véleményüket vagy vezetőik nem veszik azt figyelembe, a politika pedig egyre inkább elitistává válik. A miniszterelnök szerint a migráció a politikai rendszerek demokratikus jellegét teszteli.

Az Európai Parlamenttel kapcsolatban azt nyilatkozta, itt az ideje, hogy leteljen a jelenlegi összetételű EP mandátuma, és az elfáradt képviselők hazamenjenek, helyettük pedig újak jöjjenek, akik értik, hogy más korszakba léptünk. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy új tagok kellenek a bizottságba is, akik az intézményt az elhibázott politikai pályáról visszaviszik oda, ahova való. A tagállamoknak kell megszabniuk az irányokat, nem a bizottságnak, nem politikai bizottság kell. Ha ez a rend pedig visszaáll, az európai jogállamiság is jobb állapotban lesz, mint most.

Az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban elmondta, hogy pro-Ukrajna kormány vagyunk, Ukrajna mellett állunk, de míg a magyar ukránbarát kormány, Ukrajnában magyarellenes kormány van. Azonban az álláspontunkon nem változtatunk, továbbra is Ukrajna mellett állunk ebben a konfliktusban.

Andrej Babis cseh kormányfő a talákozóval kapcsolatban arról beszélt, hogy Csehország továbbra is stratégiai partnernek tekinti Magyarországot, és a cseh külpolitikában nem történt semmiféle változás.

A kormány semmiféle változásokról nem tárgyalt

– jelentette ki Andrij Babis azzal kapcsolatban, hogy a budapesti cseh diplomáciai képviseletet törölték a kiemelt fontosságú nagykövetségek listájáról.

A cseh miniszterelnök szerint Prága és Budapest kapcsolatai nagyon jól fejlődnek, és egyre intenzívebb a gazdasági és a kereskedelmi partnerség is. A két ország kereskedelmének volumene már meghaladta a kilencmilliárd eurót. Andrej Babis és Orbán Viktor egyaránt nagy lehetőségeket látnak a két ország védelmi iparának együttműködésében. Babis kiemelt fontosságúnak minősítette a visegrádi csoport tagjainak együttműködését is. Közös sikernek nevezte, hogy a V4-nek az Európai Unióban sikerült elérnie, hogy a kötelező menekültkvóták kérdése lekerült a napirendről.

(MTI, Fotó: MTI/Szecsődi Balázs)

Iratkozzon fel hírlevelünkre