Új kormányszóvivő: A tisztességes munkához alázat, tetterő és szorgalom szükséges

Azért dolgozunk, hogy Magyarország egy erős, büszke, sikeres és nem utolsó sorban biztonságos ország legyen – mondta a vasárnap.hu-nak adott interjújában Hollik István kereszténydemokrata politikus, aki december elsején Kovács Zoltánt váltja a kormányszóvivői poszton. A szóvivő az új megbízatásával kapcsolatban azt is aláhúzta: Három dolog szükséges ahhoz, hogy valaki a munkáját tisztességesen el tudja végezni: alázat, tetterő és szorgalom.

Vasárnap.hu: Politikai karrierje nagyon korán kezdődött: húszévesen lépett be az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségbe, a Kereszténydemokrata Néppárt Ifjúsági szervezetébe. Mi volt az az erő, ami a közélet felé terelte önt?

Hollik István: Míg a miniszterelnök úr generációjának politikai alapélménye a rendszerváltozás volt, addig az én generációmnak ezt az élményt az első Orbán-kormány jelentette. Kiemelkedő pillanat volt számomra a 2002-es országgyűlési választás két fordulója között összehívott Kossuth téri rendezvény. Akkoriban sokan nem értettük, hogyan történhetett meg ilyen sikeres kormányzás után, hogy a választók kis többséggel ugyan, de egy balliberális kormányt szavaztak meg a jobboldali kereszténydemokrata helyett. Az akkori huszonéves fiatalok közül sokakban, így bennem is megfogalmazódott a nemzetért való tenni akarás szándéka.

Gyermekkoromtól kezdve nagyon érdekelt a magyar politika és közélet, továbbá a sport is. Ez az érdeklődés végigkísérte a kamaszkoromat, így történelem-testnevelés szakon végeztem a főiskolán, később pedig a Századvég és a Corvinus egyetem által közösen indított posztgraduális képzésén, politika szakértői szakon szereztem diplomát.

Vasárnap.hu: Ön jelenleg a Fidesz-KDNP parlamenti frakciószövetségének szóvivője. Mi történik technikailag, amikor kinevezik kormányszóvivőnek?

Hollik István: Hivatalosan december elsején kerül sor a kinevezésemre, akkor természetesen távozni fogok a frakciószóvivői tisztségemből.

Vasárnap.hu: Mire számít, mi lesz a legnagyobb kihívás az új munkában? Avagy rutinos szóvivőként nem tart a nehézségektől?

Hollik István: Egyfelől, a munkám alapjaiban nem fog változni. Mi a Fidesz-KDNP pártszövetségben közösen azért dolgozunk, hogy létrejöjjön, amiről Petőfi a Nemzeti dalban ír: „A magyar név megint szép lesz, Méltó régi nagy hiréhez;”. Ebben a tekintetben a célom és feladatom nem változik.

Másrészről fontos azt is megjegyeznem, hogy korábban a munkám során a kormányzati ügyekkel nem kellett olyan részletekbe menően foglalkoznom, mostantól viszont minden kormányzati döntéssel és azok hátterével tökéletesen tisztában kell lennem. Mindez természetesen a korábbiaknál is komolyabb felkészülést igényel.

Vasárnap.hu: Mitől lesz valaki jó kormányszóvivő?

Hollik István: Nekem mindig azt tanították, hogy három dolog szükséges ahhoz, hogy valaki a munkáját tisztességesen el tudja végezni: alázat, tetterő és szorgalom. Ha ebből a hármasból bármi hiányzik, nem lesz jó, amit csinálunk. Szorgalmasan a legjobb tudásunk szerint kell felkészülnünk, majd a legnagyobb alázattal kell elvégeznünk a feladatunkat. Igyekszem én is tartani magam ehhez, új munkám során is.

A kormányszóvivői feladataimat pedig akkor látom el maradéktalanul, ha minden kérdésre tudok kielégítő választ adni, és érthetően rá tudok világítani, hogy adott kormányzati intézkedés mögött milyen cél és szándék húzódik meg. Egyszerűen fogalmazva a kormányszóvivő dolga, hogy elmondja: egy kormány mit, miért csinál.

Emellett pedig munkaköri kötelességem elérhetőnek lenni.

Vasárnap.hu: A rendszerváltás után kinevezett kormányszóvivők közül ki az, akire példaként tekint?

Hollik István: Teljesen más világ volt ugyan, eltérő politikai légkörrel, de Borókai Gábor az első Orbán-kormány szóvivőjeként jó munkát végzett. Ezen kívül Kovács Zoltánt kell megemlítenem, aki munkájával olyan minőséget képvisel, ami zsinórmérték kell, hogy legyen minden jövőbeli politikus és szóvivő számára.

Vasárnap.hu: Ha már szóba került Kovács Zoltán neve: számíthatunk-e változásra a kormányszóvivő szerepével kapcsolatban? Lesz-e – például – bármiféle változás a Kormányinfókon?

Hollik István: Ebben semmilyen változásra nem kell számítani. Ami jól működik, azon nem kell változtatni. Márpedig a Kormányinfó kiváló fórum a közvélemény széleskörű tájékoztatására.

Vasárnap.hu: Egy kormányszóvivő hazudhat?

Hollik István: Senkinek sem szabad hazudnia. Sem a szóvivőnek, sem a képviselőnek. Én még országgyűlési képviselőként esküt tettem, hogy Magyarországot fogom szolgálni, ezt pedig csak úgy lehet megtenni, ha őszinték vagyunk a választókhoz. Ez nem lehet alku tárgya.

Vasárnap.hu: Kinevezése után a Facebook-oldalára került ki egy bejegyzés, amiben a következőt írja: „Új feladat, a cél viszont ugyanaz: Make Hungary great again!” Mire utal Donald Trump kampányszlogenjének átköltése?

Hollik István: Azért dolgozunk, hogy Magyarország egy erős, büszke, sikeres és nem utolsó sorban biztonságos ország legyen. Ez a parafrázis nem egyéb, mint tömör megfogalmazása ennek a törekvésnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre