Kercsi-incidens: Katonai bázis létrehozását tervezi az USA Ukrajnában

„Bázisra természetesen szükség van, ez egyértelmű. Azért, mert másképp hosszú távon nem tudjuk teljes értékűen szavatolni biztonságunkat az Oroszországi Föderáció politikája miatt.”

Ezt Ivan Vinnyik mondta el, felelevenítve az oroszok legrosszabb rémálmát. A volt szovjet tagköztársaságban ugyanis nem volt még példa ilyesmire a II. világháború óta: nyugati katonai bázisra Ukrajnában. Kijev ugyanakkor az Európai Unióba és a NATO-ba igyekszik, így Vinnyik szerint ez egy magától értetődő lépés a Kercsi-incidens következtében.

Az Izvesztyijának egy névtelenül nyilatkozó ukrán informátor azt közölte, Ukrajnában figyelemmel kísérik azokat a tárgyalásokat, amelyeket Lengyelország folytat az Egyesült Államokkal arról, hogy a területén amerikai támaszpontot hozzanak létre. 

Szeptember végén kért Lengyelország állandó katonai bázist Amerikától, Varsó ezt az igényét az orosz katonai fenyegetéssel indokolta meg. Akkor szakértők azt mondták, ha sor kerülne rá, az komolyan ártana Európa biztonságának, hiszen akkor Oroszország is megerősítené saját védelmi rendszerét.m Az orosz külügyminiszter-helyettes ősszel úgy fogalmazott: egy lengyelországi katonai bázis sértené a NATO-Oroszország alapokmányt, és a hidegháborús időkből ismert védekezési mechanizmusokat állítaná vissza az Egyesült Államok és Oroszország között.

Az ukrán forrás arra hívta fel a figyelmet, hogy az Ukrajnának sokkal hosszabb határa van Oroszországgal, ezért Kijevben úgy gondolják, hogy ukrán területen is szükség lenne egy amerikai bázisra.

Az Izvesztyija úgy értesült, hogy a kérdésről még csak nem hivatalos tárgyalások folynak.

A lap amerikai politikai körökből kapott tájékoztatásra hivatkozva azt írta, hogy Washington egyelőre nem akar hivatalos ígéreteket tenni Kijevnek, mert egy ilyen lépés még jobban kiélezné az ellentéteket Moszkvával.

(MTI)

 

'Fel a tetejéhez' gomb