Véradók nélkül nem működne a betegellátás

Az egészségügyi államtitkár, Horváth Ildikó a véradók napján, a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat központi ünnepségén kijelentette: nincs nemesebb, felemelőbb és nagyobb segítséget jelentő gesztus a véradásnál.

Magyarországon a biztonságos vérellátáshoz évente 500 ezer egység vérre van szükség, ehhez évente mintegy félmillió önkéntes véradó segítségét várják. A vért nem lehet mesterségesen előállítani, ezért van szükség a véradók önzetlenségére. A hétfői ünnepségen a sokszoros véradókat, a több éve a véradás-szervezésben tevékenykedőket, a véradóbarát munkahelyeket és a véradás ügyének támogatóit díjazták; idén több mint hatvanan kaptak elismerést.

A vöröskereszt és az OVSZ felterjesztése alapján tizenkilencen vehették át az Emberi Erőforrások Minisztériumának Pro Vita díját. A kitüntetettek között van olyan, aki már 133-szoros véradó. Kiemelkedő véradásszervezői munkáért 18-an kaptak emlékérmet. A véradóbarát munkahely címet húsz cég, intézmény nyerte el, a véradás ügyét támogatók közül pedig hatot díjaztak. A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27. a véradók napja Magyarországon.

A vér mással nem helyettesíthető

Szakácsné Jakab Ildikó, a Magyar Vöröskereszt véradásszervező munkatársa a vasárnap.hu kérdésére elmondta, hogy a véradókra azért van szükség, mert a vér semmi mással nem helyettesíthető, pótolható. A leadott vérből – emelte ki – háromféle termék készül, mellyel három betegnek tud segíteni a véradó. Ezek nélkül nem működhetne a betegellátás.

Az idei évben eddig 359 ezren jelentkeztek a Magyar Vöröskereszt által szervezett véradások valamelyikére, van, aki több alkalommal is. Az új véradók száma megközelíti az ötvenezer főt.


Első véradásra jelentkezhet mindenki, aki betöltötte 18. életévét, de még nincs 60 éves, egészségesnek érzi magát és testsúlya eléri az 50 kg. A véradással kapcsolatos további információk elérhetők ezen az oldalon. A pontos véradóhelyszínekről és időpontokról a http://veradas.hu/adj-vert/veradasok oldalon tájékozódhatnak.


Felemelő érzés véradással segíteni

Horváth Ildikó a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat központi ünnepségén hétfőn elmondta: a véradó „kicsit az életét is odaadja”, ismeretlen embertársára áldozza idejét, figyelmét. Hozzátette: komoly munka árán lehet elérni, hogy a fiatalok is megértsék, megtanulják, milyen felemelő a véradáson keresztül is segíteni.

Fontosnak nevezte, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, milyen nagy szociális örökség a véradás, milyen fontos összetartó ereje a közösségnek.

Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke arról beszélt, hogy a véradók napján azokat ünnepeljük, akik úgy döntenek, önként részt vesznek mások segítésében, és azokat is, akik szervezik ezeket a véradásokat. Azt mondta, sokan nem gondolnak arra, hogy nem csak akut helyzetekben fontos a vér, de például a daganatos betegek kezelésében, így a gyermekkori akut leukémia kezelésében is. A vöröskereszt elnöke hozzátette: ő is vércserének köszönheti életét, ezt személyesen is köszöni a véradóknak és a szervezőknek.

Fábián Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a véradás nagyszerűsége az önzetlenségben és szolidaritásban rejlik. A véradás az együttérzés egyik legszebb megnyilvánulása, aki a vérét adja, saját magát adja, köszönetet és hálát nem várva – emelte ki. Hozzátette: a Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradás szervezésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre