Soha többé Holodomort!

Az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa utalt rá, hogy szombaton Ukrajnában megemlékeztek a Holodomor évfordulójáról, arról a rettenetes éhínségről, amelyet a szovjet rezsim idézett elő 1933-ban és amelynek milliók estek áldozatul.

Az ukrán holodomor szó magyarul éhhalált jelent. A kifejezés az 1932-33-ban, a Szovjetunió területén több helyen tapasztalható ínségre utal. A történészek egyetértenek abban, hogy a sztálini rezsim szándékos tevékenységéről volt szó. Nagyjából 7,5 millió ember esett az önkény áldozatául.

A holodomor nevet kimondottan az ukránok által lakott területeket sújtó éhínségre használják.

2006. november 28-án az ukrán parlament törvényt fogadott el, amelyben egyértelműen népirtásnak nevezte a kommunista diktátor Sztálin vezette szovjet kormányzati, mesterségesen előidézett tevékenységet.

A kép fájdalmas – állapította meg a pápa.

A múlt sebe legyen felhívás mindenki számára, hogy ehhez hasonló tragédiák soha többé ne forduljanak elő. Imádkozzunk azért a kedves országért és az olyannyira áhított békéért.

Sajnos a kedves ország olyannyira áhított békéje igencsak törékenynek bizonyul. Vasárnap egy orosz határőrhajó szándékosan nekiment három, terv szerint haladó ukrán hadihajó egyikének. Az ukrán hadihajók útjukat a nemzetközi normák szerint előre bejelentették. 

Az incidens következtében Petro Porosenko államfő 60 napos hadiállapot bevezetését javasolja.

(forrás: Vatican News, MTI)
    

Iratkozzon fel hírlevelünkre