Lackfi János: nők is elférnének a bankjegyeken!

Szabó Magda, Brunswick Teréz, Zrínyi Ilona, Blaha Lujza vagy Karády Katalin is helyet kaphatna a magyar papírpénzeken, akár az ausztrál megoldás mintáját követve - vélekedik Lackfi János.

A közösségi oldalon meglehetősen aktív, egyébként pedig rendkívüli népszerűségnek örvendő kortárs író, költő reggeli bejegyzésében – kissé talán meglepő módon – a bankjegyekkel foglalkozott. Pontosabban: azzal, kik szerepelnek a papírpénzeken, ami – mint tudjuk – az elmúlt szűk három évtizedben is megannyi vita tárgyát képezte. 

Lackfi János abból indult ki, hogy a magyar fizetőeszközökön csupa férfi látható, míg a csehek kizárólag hölgyeket szerepeltetnek sajátjaikon. “Most akkor honfiúk vagy honleányok, államférfiak vagy államnők tettek többet a hazáért? Ritka az államférfi, akit ne államnő szült volna s ritka az államnő, akit ne államférfiú nemzett volna. Ki győzzön a szkanderben?”- tette fel a vitathatatlanul “lakfis” stílusú kérdést a költő, aki nem késlekedett az alternatíva állításával sem, jelezve; “az ausztrálok tök jól megoldották”.

A szigetország ugyanis úgy döntött, papírpénzeinek egyik oldalán férfi, a másikon nő szerepel, “meg még állat és növény is fért mellé”. Kivételt egyedül az öt (ausztrál) dolláros képez, amelyen II. Erzsébet királynő árválkodik. “A legkisebb címlet jutott neki” – jegyzi meg csípősen a költő. 

Lackfi János szerint “nálunk is simán megárulgatna a pasikkal egy gyékényen Szabó Magda, Brunswick Teréz, Zrínyi Ilona, Blaha Lujza vagy Karády”. 

Ön kiket látna szívesen a magyar bankjegyeken? Írja meg hozzászólásban!

Forrás: Lackfi János Facebook-oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre