A militáns melegmozgalom és egy megtérés története

A meleg embertársainkat nagyon komoly fenyegetések érik az életben. Ilyen az el nem fogadástól való – sokszor megalapozott – szorongás, ami gyakran fiatalkori öngyilkossághoz vezet. Ide kell sorolni továbbá a méltóságukat érő támadásokat, közvetlenül a homofóbnak nevezett emberektől, és közvetetten, visszaható módon az LMBTQ+ mozgalom szélsőséges, militáns szárnya által. Ez utóbbi, rendkívül káros jelenségről fogok írni, pontosabban arról, hogy nekik is lehet szerepük az isteni tervben.

Több éve foglalkoztatja az emberi jogokkal, a lelkiismereti szabadsággal foglalkozó szervezeteket az amerikai cukrász, Jack Phillips ügye, aki 2012-ben vallási meggyőződésére hivatkozva megtagadta egy „Támogasd a melegházasságot” feliratú torta elkészítését. Az egyértelmű provokációként megfogalmazott kérés udvarias elutasítása után a mélyen hívő keresztény Phillips egy agresszív csőcselék céltáblája lett: a gyűlölet sértő telefonhívásokon és halálos fenyegetéseken keresztül ért el hozzá, és nem csak az üzletét tette tönkre, hanem az életét is megkeserítette.

Az amerikai cukrász tehát csak azért lett céltábla a szabadság földjén, mert kiállt a nyugati világban előszeretettel hangoztatott szólásszabadság fontos – mégis egyesek által egyoldalúan értelmezett – értéke mellett azzal, hogy meggyőződésével ellentétes üzenetet nem volt hajlandó az általa készített tortán reklámozni. (Nota bene: az eset megtörténtekor a liberális Obama – Biden – Clinton +/- Soros adminisztráció vezette az Egyesült Államokat).

Amennyire furcsa, hogy valakit egy torta miatt perrel és inzultusokkal sújtanak, annyira visszás, amit az úgynevezett fejlett nyugaton tesznek jogvédők, jogvédelem címén: embereket hurcolnak meg a liberális fősodortól eltérő szabad véleménye miatt. Teszik ezt ráadásul azok, akik a leghangosabban hirdetik a szólásszabadságot és az emberi méltóság védelmét, csak éppen fogalmuk nincs róla (vagy szándékosan nem vesznek róla tudomást), hogy az egyenlőség – mára éppen általuk kiüresített és hiteltelenné tett – elve nem csak jogokról, hanem kötelezettségekről is szól. Ők éppen a kötelezettségek fölé helyezik magukat és jogi védelemre tartanak igényt ahelyett, hogy – az esetnél maradva – megtanulnának inkább tortát sütni. Az ember szabadsága ugyanis csak addig terjed vágyai kielégítésére, ameddig azzal más szabadságát nem korlátozza.

Az esetet újabb fénytörésbe helyezte a cukrász unokaöccsének, Seannak a nemrég napvilágot látott tanúságtétele. A cukrász – egyébként korábban ateista meggyőződésű – rokonát ugyanis sokkolta a toleranciát hirdető szivárvány-harcosok agresszív gyűlölködése, amellyel Jack nagybátyja életét igyekeztek tudatosan tönkre tenni. Idővel azonban elengedte haragját, amikor azt látta, hogy nagybátyja a támadások ellenére, a meghurcoltatás alatt is végig megtartotta békéjét.

Sean nagybátyjában egy megnyugtató példát látott arra, hogy a Krisztusban hívő ember miként viszonyul az élethez. Idővel ő is elengedte a haragját. Utánaolvasott a Bibliában, hogy megértse a vigaszt, amit Jack a hitében talált, és annak, hogyan tud ellenállni a haragnak és a nehézségek ellenére is megtartani békéjét. Sean végül megtért Istenhez és így már közös tanúságtételükkel változtatják meg újabb és újabb emberek életét.

A történet üzenete kétrétű. Egyrészt az, hogy az emberi méltóság elleni támadást gyakran azok intézik, akik annak védelmét tűzik zászlójukra. Ebben az esetben nem csak a lelkiismereti meggyőződésükhöz – mások iránti tisztelettel – ragaszkodókat érte kár, hanem azokat a meleg embertársainkat, akiket emiatt tévesen egy platformra képzelnek a LMBTQ+ ügyet verőemberekként fel- és kihasználó politikai mozgalmárokkal.

A másik tanulság pedig egy régi igazság: a gyűlöletre is lehet válasz megértés, fakadhat belőle kegyelem és megtérés.

Isten útjai kifürkészhetetlenek.

Azbej Tristan, Ph.D.


A szerző a Miniszterelnökség államtitkára.

Iratkozzon fel hírlevelünkre