A család nem probléma, hanem lehetőség

Dublinban rendezték meg a Családok IX. Világtalálkozóját augusztusban, amiről a Magyar Katolikus Családegyesület 25. családkongresszusán számoltak be, Balatonakarattyán. A pasztorális konferencia három napja alatt az előadók Amoris Iaetitia kezdetű apostoli buzdítás részeiről beszéltek .

A Magyar Katolikus Családegyesület 25. családkongresszusát csütörtöktől szombatig tartották Balatonakarattyán. A három nap alatt több kerekasztal-beszélgetés és a családok helyzetéről szóló előadás is várta a résztvevőket, szombaton az augusztusi dublini családok világtalálkozójáról is beszámolót tartottak.

Ezen az egyik előadás ,mely az „Amikor repülnek a tányérok–Ferenc pápa a szeretet realitásáról a családi életben” címet viselte. Ennek a beszélgetésnek  volt moderátora  Joseph Tobin bíboros, Newark érseke, redemptorista misszionárius.

A bíboros beszédében arra az újszerű útra mutatott rá, melyet Ferenc pápa képvisel a házasság és a család kérdésében, majd egy olyan házasság küzdelmeibe is betekintést engedett, melyet ő a legjobban ismert. Saját szülei házasságába.

A bíboros beszélt arról, hogy Jézus példájának követése három lépésben valósul meg életünkben. Először az Úr mindig közel kerül, aztán gyógyít, majd arra bátorít, hogy meg kell változtatni életünket.

Fontos, hogy hozzáállásunk ne a levegőben gyökerezzen, hanem a tényleges helyzetben, az életünkben, mindennapjainkban. Isten szava sem elvont eszmékről szól, vigasztalást nyújt és segítséget a családoknak. A családot egy mesterséghez hasonlította, melyhez gyengédség szükséges. Törékeny, hiszen a bűn kezdettől fogva kísérti, a szeretet pedig sok esetben uralkodásba fordul át.

 Kiemelte azt is, hogy a mai világban sokkal nehezebben tudjuk átadni magunkat a másiknak. A félelem a magánytól, a vágy a hűségre, amely mellett felüti fejét a félelem attól, hogy a kapcsolat csapdába csal minket, mely nem engedi elérni személyes céljainkat. Segít tisztán látni a realizmus alázata, mely felnyitja a szemeket, hogy ne egy mesterséges ideált kínáljunk a házasságról, mely távol áll a valóságtól.

Sok olyan házasságról tudunk a múltban, ahol megmaradtak boldogtalan házasságokban is egymás mellett. Elkötelezték magukat, kitartottak, mert azt érezték, hogy valami, egy külsődleges hatalom visszatartja őket – család, vallás, társadalom. Sok házasság a kitartásnak köszönhetően újra boldog lett, és boldogság töltötte el a szívüket, mert nem léptek tovább, amikor az első tányérok röpültek.

Ferenc pápa azt írja az Amoris Iaetitiában:„ mindannyian fény és árnyék összetett keveréke vagyunk. Egyikünk sem csupán az apró bosszantó dolgok összessége.. Félre kell tenni az illúzióinkat, és elfogadni a másikat olyannak, amilyen..”.

Tobin bíboros saját élményeiről és tapasztalatairól beszélt, szülei házasságából merített példával bátorította a hallgatóságot.  Szülei soha nem feküdtek le egy nehéz nap után úgy, hogy ne imádkoztak volna. Isten segített nekik megbocsájtani.  Tudták imáiknál nincsenek egyedül,  létezik egy terv számukra és ez a terv nem csak tőlük függ, hiszen Isten viszi véghez életükben, ha ők Rá bízzák magukat.

(Magyar Kurír)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre