Rekord összegű költségvetést fogadott el a német parlament

Minden korábbinál magasabb összeget, a kiadási és a bevételi oldalon egyaránt 356,4 milliárd eurót (116 ezer milliárd forint) előirányzó szövetségi költségvetést fogadott el pénteken a német szövetségi parlament (Bundestag).

Németország szövetségi államháztartása a kormánypártok szavazataival elfogadott javaslat alapján 2019-ben is egyensúlyban marad, a hazai össztermék (GDP) arányában számolt hiány az egymást követő hatodik évben lesz nulla százalékos.

A GDP-arányos államadósság az idei 61 százalékról 59 százalékra mérséklődik, 17 éve először süllyed a fegyelmezett államháztartási politikát előíró EU-s stabilitási és növekedési paktum 60 százalékban rögzített felső határa alá.
A kiadások és a bevételek csaknem 13 milliárd euróval növekednek az idei 343,6 milliárd euróhoz képest. Ez az első alkalom, hogy a kiadási vagy a bevételi oldal főösszege meghaladja a 350 milliárd eurót.

Az állami beruházások összege 38,9 milliárd eurót tesz ki 2019-ben, a legtöbb pénzt a közlekedési és a távközlési infrastruktúra fejlesztésére és lakásépítésre fordítják.

Emelik a többi között az oktatási és a kutatás-fejlesztési kiadásokat, a családtámogatásokat és a nemzetközi fejlesztési együttműködésre fordított forrásokat, amelyek legfőképpen az újabb menekülthullámok kialakulásának megelőzését szolgálják. Folytatódik a védelmi kiadások növekedése is, az ideinél 4,71 milliárd euróval többet, 43,21 milliárd eurót fordítanak a területre, ez azonban továbbra is messze elmarad a NATO-tagoktól elvárt, GDP-arányosan 2 százalékos céltól, ami nagyjából 75 milliárd eurót jelentene.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre