Segíthetnek az egyházak a demográfiai katasztrófa elkerülésében?

Szeretetről, egyházról, családról, eredményekről és a jövőre vonatkozó célkitűzésekről is szó volt a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) által rendezett szerdai konferenciáján.

Az egyházak a családok szolgálatában címet viselő előadáson állami vezetők, és a történelmi egyházak képviselői szólaltak fel.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nyitóbeszédében kiemelte: ahhoz, hogy Magyarország minél inkább családbarát ország legyen, a társadalom minden szereplőjének tennie kell. Fontos a szerepe a kormánynak, a civileknek, a médiának, az önkormányzatoknak és az egyházaknak is.

Az államtitkár felszólalásában köszönetet mondott a történelmi egyházaknak, hogy kiállnak az emberi élet védelméért. Talán pont ennek köszönhetően a terhesség megszakítások száma az elmúlt években 30 százalékkal csökkent, ami példátlanul alacsonynak mondható – emelte ki.

Hangsúlyozta: idén 50 ezer fölött volt a házasságkötések száma, amire az elmúlt 20 évben nem volt példa.

Balog Zoltán miniszterelnöki biztos beszédében kifejtette: a család egy teremtési rend. Bizonyos változások történhetnek szerkezetében, de az alapvető konstrukció nem másítható meg.

A volt miniszter kiemelte: büszke arra, hogy a volt szovjet blokk országai közül ugyan utolsóként, de sikerült bevezetni a hit- és erkölcstan oktatást az általános iskolákban. Ezzel pedig az egyház és a családok kapcsolata szorosabbra fűzhető. Leszögezte azt is, hogy a gyermek Isten ajándéka, ezt a szemléletet pedig minél inkább el kell mélyíteni a közgondolkodásban.

A nyitóbeszédek sorát Soltész Miklós, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár zárta. Mint fogalmazott, a kormány sokat tett a családokért az elmúlt években. Komoly lépések születtek a munkanélküliség visszaszorítására, ami az egyik legfontosabb lépés a családalapítás ösztönzésére.

Az államtitkár fontos eredménynek tartja, hogy az abortuszok száma drasztikusan  visszaesett, amit a kormány nem  jogszabályi tiltással ért el, hanem a társadalmi párbeszéd erősítésével.

Lényeges, hogy a meddőség egyre több gyermekvállalást tervező párt érintő probléma, amiről ritkán hallani a közbeszédben, így fontos, hogy elinduljon egy diskurzus a témában.

Az államtitkár szorgalmazta a családok anyagi támogatásának minél szélesebb körű bővítését. Külön üdvözölte, hogy a központi közigazgatásban dolgozó friss házasok  5 nap házasságkötési szabadságot kaphatnak és reméli, hogy ez más munkahelyeken is bevezetésre kerül.

A nyitóbeszédeket követték a történelmi egyházak képviselőinek előadása.

Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke előadásában elmondta: létünk célja, hogy megtanuljunk szeretni. Kiemelte: a család nem egy mesterséges intézmény.

Beszélt az abortusz kérdéséről: elmondása szerint az államnak nem szabadna engednie olyan orvosok foglalkoztatását a közegészségügyben, akik terhesség megszakításban vesznek részt, helyette a szférán kívül kéne őket tartani.

Javasolta a kormánynak a „gender mainstreaming” helyett  a „család mainstreaminget”, azaz a végletes  nemi egyenlőségek közpolitikai eszközökkel való biztosítása helyett, a családokra vonatkozó szakpolitikák még szélesebb körű kidolgozását.

A kormány felé tett javaslatai között szerepelt továbbá a fiatal házaspárok lakáshoz jutásának állami támogatása.

Fabiny Tamás Magyarországi Evangélikus Egyház elnök- püspöke a házassággal kapcsolatban kiemelte: a házastársak Isten helyettesei egymás számára.

Előadásában kitért a lelkészcsaládok helyzetére is. Az elmúlt években tett kormányzati lépéseket pozitívan értékelte, kiemelve a családos lelkészek, illetve a lakóhelyüktől eltérő szolgálati áthelyezésben érintettek csok igénylési lehetőségének bevezetését.

Zán Fábián Sándor a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke beszédében felhívta a figyelmet a kárpátaljai magyar közösség problémáira, külön kiemelve a fiatalok elvándorlását. Az esetek egy részében az úti cél Magyarország, azonban gyakran költöznek sokkal messzebbre, és általában vissza se térnek- fogalmazott a püspök.

Ezután következett Köves Slomó Egységes Magyarországi Izraelita Hitközösség vezető rabbija, aki elmondta mennyire fontos egy közösség példamutatása a gyermekvállalás elősegítésében. “Meg kell mutatnunk a gyermekvállalás fontosságát” – fogalmazott.

Hafenscher Károly lelkészi elnök, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős korábbi miniszteri biztos zárta az előadás ezen részét. Megszólalásban kiemelte, hogy a házasság egy világi dolog, mivel nem kizárólag keresztény sajátosság, hanem egyetemes, megjelenik minden közösség életében valamely formában. Beszédében kiemelte: a házasság nem más, mint önfeláldozó szeretet, azaz önátadás.