Komoly szócsatát vívott Trump a legfelsőbb bíróság elnökével

 Nyilvánosan vitatkozott össze Donald Trump amerikai elnök és John Roberts, az alkotmánybíróság szerepét is betöltő amerikai legfelsőbb bíróság elnöke. A vita tárgya az amerikai bírók pártatlansága volt.

Trump kedden azt állította: azért buknak el a számára fontos ügyek rendre a kilencedik körzeti fellebbviteli bíróságon, mert Barack Obama előző elnök embere ül a bírói székben.

A még George Bush elnök által kinevezett Roberts felháborodottan utasította vissza Trump vádjait.

„Nincsenek Obama-bírák vagy Trump-bírák, Bush-bírák vagy Clinton-bírák” – szögezte le közleményében a legfelsőbb bíróság elnöke. „Ami van, az elkötelezett bírák egy kivételes csoportja. Ők tudásuk legjavát nyújtják, hogy egyenlő jogokat biztosítsanak azoknak, akik megjelennek előttük. Ezért a független igazságszolgáltatásért mindannyian hálával tartozunk” – hívta fel a figyelmet.

Trump kiállt a véleménye mellett és szerdán válaszolt Robertsnek :

„Elnézést, John Roberts bíró úr, de igenis vannak Obama-bírák, és teljesen más nézőpontot képviselnek, mint azok az emberek, akik országunk biztonságáért felelnek֨” – írta a Twitteren. „Remek lenne, ha a kilencedik körzet valóban független bíróság lenne” – tette hozzá.

Az amerikai elnök rámutatott: túl sok határbiztonságra vonatkozó ügyet vizsgáltatnak felül a bírósággal, rendszerint sikerrel.

„Kérem, nézze meg a számokat, ijesztőek!” – írta. „Védelemre és biztonságra van szükségünk, és ezek az ítéletek veszélybe sodorják országunkat! Nagyon veszélyes és botor!” – tette hozzá a döntésekre utalva.

Trump kilátásba helyezte, hogy a kilencedik körzetet fel kellene osztani 2-3 részre, mert túl nagy. A San Franciscó-i központú körzet több nyugati államot foglal magában, köztük olyan határállamokat, mint Kalifornia és Arizona, de a csendes-óceáni Guam is ehhez a szövetségi törvényszékhez tartozik. A fellebbviteli bíróság az elnök több vitatott politikájának parancsolt megálljt. A törvényszék most azzal bőszítette fel Trumpot, hogy ideiglenesen felfüggesztette azt a rendeletet, amely megtiltja, hogy az Egyesült Államokba illegális úton érkezők menedéket kérjenek.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre