Határon túli magyar iskolákba járó gyerekek kaptak támogatást

Aki magyar intézményekben tanul, nagyobb eséllyel tudja megőrizni magyar identitását, és magyar közösséghez való tartozását – mondta Rétvári Bence szerda délelőtt a felvidéki Ipolyszalkán, ahol azoknak a családoknak adtak át ösztöndíjat, akik magyar iskolába íratták gyermekeiket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese hangsúlyozta, hogy a magyar kormány igyekszik minél többféle támogatást nyújtani a határon túl élő magyarok számára, a születésről egészen a családalapításig.

Rétvári Bence kiemelte többi között a Gólyahír Programot, amely az új gyermek érkezésekor támogatja a családokat. Emlékeztetett arra, hogy a Kárpát-medencében, a határon túli területeken a legnagyobb óvodafejlesztési programot indították el. Ennek keretében több milliárd forintból újultak meg és épültek óvodák.

Amikor egy család újabb élethelyzetbe kerül és iskolaválasztás ellőtt áll, akkor a Rákóczi Szövetség beiratkozási programja segíti. Aki magyar intézményekben tanul, nagyobb eséllyel tudja megőrizni magyar identitását és magyar közösséghez való tartozását – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Kiemelte a középiskolásoknak szóló Határtalanul Programot, az egyetemistákat segítő Makovecz Programot, valamint a Köldökzsinór Programot, amellyel a kormány anyagilag is szeretné elismerni azokat, akik magyar gyermeket vállalnak a világ bármely pontján.

Rétvári Bence azt mondta: minden magyar ember számára – éljen a Kárpát-medencén belül, a mostani Magyarországon, a határokon kívül, vagy bárhol világszerte a diaszpórában-, az a legfontosabb a magyarsága megtartásának szempontjából is, hogy egy büszke és erős ország legyen az az anyaország, amelyhez tartozik.

Úgy fogalmazott: fontos, hogy mindenki lássa és érezze azt, hogy aki a nemzetközösség része, azt egy erős és büszke ország mindig meg fogja tudni védeni.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, hogy ezzel a programmal szeretnék megköszönni azoknak a szülőknek a döntését, akik magyar iskolát választottak gyermekeiknek.

Az idei évben is elhoztak egy szimbolikus összeget. Arra kérte a szülőket, hogy ne csak a tízezer forintot nézzék, hanem sokkal inkább azt, ami mögötte van, hiszen ez a boríték a magyar összefogás jelképe.

Ezek a gyerekek jelentik a zálogát annak, hogy Ipolyszalkán és a párkányi régióban évtizedek múlva is beszélni fognak magyarul – fogalmazott Csáky Csongor.


A Rákóczi Szövetség és Alapítványa, együttműködve a Felvidéken működő Szülőföldön Magyarul Társulás regionális tagszervezeteivel, a Város és Vidéke Célalapokkal, illetve a magyar iskolákkal és óvodákkal, 2004 óta valósítja meg a Felvidéki Beiratkozási Programot azzal a céllal, hogy minél több magyar család vállalja gyermeke magyar iskolába íratását.


Szlovákiában a kétezres évek elején magyar családok közel húsz százaléka szlovák nyelvű iskolát választott gyermekének, ami nagyban elősegítette az asszimilációs folyamatot. A Beiratkozási Program elindításának közvetlen kiváltója volt e jelenség, eredményei közül pedig az egyik legfontosabb, hogy 2017-re ez a szám 13-15% közötti értékig mérséklődött.

Iratkozzon fel hírlevelünkre