A nőt ért megrázkódtatás mindig visszaköszön a gyóntatófülkében

Éppen két éve, 2016. november 21-én lépett érvénybe Ferenc pápa azon rendelkezése, mely szerint ezentúl minden katolikus pap rendelkezik azzal a joggal, ami lehetővé teszi a terhességmegszakításon átesett nők feloldozását.

A pápai felhatalmazás eredetileg az irgalmasság szentévére vonatkozott csak, mely 2015. december 8-án, a szeplőtlen fogantatás ünnepén kezdődött és 2016. november 20-án, Krisztus király ünnepén zárult, azonban a szentév lezárulásának másnapján Ferenc pápa a Misericordia et Misera című apostoli levélben e rendelkezését véglegesítette.

A terhességmegszakításon átesett nők feloldozásának kiváltsága azelőtt csak a püspököké, illetve az általuk megbízott gyóntatópapoké volt.

A feloldozási lehetőség kiterjesztésének legfőbb és sajnos legszomorúbb oka, hogy rohamos ütemben nő a művi terhességmegszakítások száma, így a püspökök és a felhatalmazott gyóntatópapok tulajdonképpen már „egymaguk” nem voltak képesek ellátni e feladatkört – mondta el a pápai rendelet évfordulóján a vasárnap.hu-nak Toldi Norbert, a Baja-Belvárosi Római Katolikus Plébánia káplánja.

A gyakorlatban két apróbb különbség van az efféle feloldozás és egy hagyományos gyónás között: ilyen esetben a pap hangsúlyozza, hogy a feloldozás külön felhatalmazással történik, illetve az elégtétel mértékének tükröznie kell a terhességmegszakítás súlyos voltát – emelte ki Norbert atya. Az elégtétel részeként – tette hozzá – bevett szokás, hogy megkérik a feloldozáson átesett nőt, hogy egyszeri alkalommal, anyagi lehetőségeihez mérten küldjön adományt például egy koraszülött alapítványnak.

„Amikor leteszik ezt a terhet, a szorongás, a félelem és szégyenérzet után, hála, megkönnyebbülés és béke van a gyónókban” – mondta Norbert atya, akinek elmondása szerint viszonylag sokan élnek ezzel a feloldozási lehetőséggel, nem csak a terhességmegszakítás után közvetlenül, hanem évekkel, sőt, bizonyos esetekben évtizedekkel utána.

Norbert atya úgy látja, hogy alapvetően elenyésző különbségek vannak egy „tanácsolt”, tehát orvos által javasolt abortuszon átesett és a szándékos abortuszt elszenvedő nő között, ám az előbbit sokkal jobban megviselik a történtek, ami sok esetben tetten érhető akkor is, „amikor a gyóntatószékben találkozunk”.

Egy dolog viszont közös – fűzte hozzá: a nőt ért megrázkódtatás visszaköszön a gyóntatófülkében.

Kiss Veronika

Iratkozzon fel hírlevelünkre