Brexit: Spanyolország jelen formájában nem szavazza meg a megállapodást

Mintha nem lett volna így is elég problémája Theresa May brit kormányfőnek. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a The Economist című brit gazdasági lap madridi fórumán kijelentette, hogy Spanyolország nem szavazza meg a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) szabályozó megállapodás-tervezetet, ha az jelenlegi formájában marad.

Madrid, Spanyolország és Gibraltár jövőbeli kapcsolatának tisztázását kéri.

Pedro Sánchez szerint, arról, hogy a jövőben mi történik Gibraltárral, Spanyolországnak és Nagy-Britanniának kell tárgyalnia, nem pedig az EU-nak.  Ezzel kapcsolatban pedig a a Brexit-dokumentum 184. cikkét kifogásolja, mivel az szerinte „kétértelmű”, kéri ezért a szöveg tisztázását, pontosítását.

Josep Borrell spanyol külügyminiszter emellett hiányolja, hogy a dokumentum nem tartalmaz „politikai nyilatkozatot”a jövőbeli kapcsolatokra vonatkozóan Gibraltárral. Ráadásul beszélt arról is, hogy kevés idő maradt a változtatásra, hiszen a tervek szerint vasárnap rendkívüli Brexit-ügyi uniós csúcstalálkozón kívánják elfogadni a megállapodást.

Isabel Celaá spanyol kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy bár a Brexit-dokumentum „nem tökéletes, de sikert jelent az Európai Unió és Nagy-Britannia számára, ha sikerül végrehajtani.”

Gibraltár egyébként is egy fájó pont.

Spanyolország még 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró utrechti szerződésben mondott le a stratégiai helyen fekvő terület feletti felségjogról London javára, ám azóta a spanyol kormányok többször is megkérdőjelezték a szerződés érvényességét.

Forrás: MTI

 

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre