Senki sem akar adni semmit, sőt, elvenni szeretnének!

Bizonyára mindenki találkozott már a közösségi oldalakon olyan, gyakori nyereményjátékokkal, amelyekben egy csábító utazás vagy értékes tárgy reményében, adataink megadásával lehetünk részesei a sorsolásnak. Ezek valójában csak ál-nyereményjátékok, a létrehozók célja velük az, hogy a gyanútlan felhasználótól minél több adatot megszerezzenek.

 

Gyakran csak egy lájk vagy egy megosztás, más esetekben név és e-mail cím magadása szükséges, és máris miénk a telefon vagy a repülőjegy. Nem szabad azonban, hogy elvakítson bennünket az ajándék ígérete, hiszen ezen játékok mögött nagy valószínűséggel adat- vagy lájk vadászata bújik meg.

Az internetes bűnözők a személyes adatokra és e-mail címekre vadásznak, hogy később spam-et és vírusokat küldjenek nekünk. Át kell gondolni tehát, hogy kinek, miért és milyen adatokat adunk meg!

Pár hónappal ezelőtt a Telekom és Wizz Air nevében indítottak ál-nyereményjátékot, melyek hatására a Facebook népe ontani kezdte a lájkokat és a megosztásokat. Szerencsére a két cég gyorsan reagált, így az adatlopási kísérlet hamar véget ért. Sajnos a tapasztalat az, hogy a bűnözök időről időre újra próbálkoznak, és egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az információkat, amely alapján könnyedén felismerhetők a trükkös nyereményjátékok.

1. Meg kell győződni arról, hogy valós-e a cég, amely a nyereményjátékot szervezi!
Amennyiben adószám meg lett adva, rá kell keresni Google-ban. Ha a nyereményjátékot szervező cég oldalára kattintva a hivatkozás más weboldalra mutat vagy egy érdeklődő Facebook-üzenetre huzamosabb ideje nincs válasz, nagy valószínűséggel átverésről van szó.

2. Le kell ellenőrizni, hogy arányos-e az adatkérés mértéke, és valóban szükséges-e megadni azokat!
A játék-és adatkezelési szabályzatban rá kell keresni, hogy

 • ki a szervező, ki a lebonyolító, ki az adatkezelő,
 • mire akarják használni az adatokat,
 • hogyan akarják kézbesíteni a nyereményt,
 • meddig és milyen céllal használhatják fel az adatokat,
 • hogyan lehet leiratkozni a játékról,
 • a megadott adatok hogyan törölhetők.

3. Amennyiben az alábbi adatokat kérik a játékban való részvételhez, gyanakodni kell!
Soha nem kérhetnek ugyanis nyereményjáték során:

 • bankkártya adatokat,
 • PIN-kódot,
 • jelszavakat,
 • lakcímet (csak házhozszállítás okán szabad megadni!).

4. Idegen számítógépen, tableten vagy okostelefonon személyes adatokat tilos megadni!
Az elővigyázatosságra azért van szükség, mert előfordulhat, hogy az adott gépen keylogger (billentyűzetfigyelő) program fut. Személyes adatokat csak https://-sel kezdődő oldalon szabad megadni.

Ha netán egy hamis nyereményjátékra már jelentkeztünk, ügyelni kell a következő beállításokra, melyekkel meg lehet védeni a személyes adatokat:

 • Nem szabad használni a Facebook azonosítással történnő belépés lehetőségét.
 • Amennyiben mégis ez történt, a „biztonsági beállításoknál” be kell állítani, hogy az adatokat, a posztokat és a fényképeket ismeretlenek ne tudják megnézni.

Óvatossággal, odafigyeléssel és kellő gyanakvással könnyedén megelőzhető a baj. A közelmúltban elkészített Digitális Immunerősítő Csomag az adathalászat terén is hasznos tanácsokkal látja el a fiatalok mellett a tanárokat és a szülőket egyaránt.

Fecske Gábor László
(Forrás: mydip.xyz)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!