Bogyó és Babóca a díjátadón

Bartos Erika kapta idén a Janikovszky Éva-díjat, amellyel a felnőtt és a felnövekvő nemzedék együttélésének helyzeteit, történéseit életszerűen, hitelesen és humánusan bemutató alkotók munkásságát ismerik el minden évben.

A díj kuratóriuma által odaítélt elismerést Bartos Erika író, illusztrátor hétfőn délelőtt vehette át a Hatszín Teátrumban.

A Janikovszky Éva-díjat az íróról elnevezett irodalmi alapítvány hozta létre. A korábbi díjazottak között van Marék Veronika író, illusztrátor; Alföldi Róbert színész, rendező; Lackfi János költő, író; Rigó Béla író, költő; Varga Márta, a Janikovszky Éva iskola igazgatója és Nógrádi Gábor író.

Bartos Erika eredetileg óvónőnek készült, majd építészmérnökként végzett. A Pro Familiis-díjas meseíró könyveit kezdetben a legkisebb korosztálynak szánta, akiknek megnyugtató, harmonikus világot igyekezett közvetíteni meséivel. Eleinte a kisgyerekek hétköznapjairól írt, az őket leginkább foglalkoztató kérdésekről, történeteivel kiszélesítette világukat, bevezette őket a számukra még esetleg ismeretlen hétköznapi helyzetekbe – áll a közleményben.

A Bogyó és Babóca című sorozatából rajzfilm, diafilm és színpadi feldolgozás is készült, művei több nyelven megjelentek. Több verseskötete is napvilágot látott, sőt verseit számos zenekar megzenésítette, klasszikus gyerekkari kórusművet is komponáltak szövegeire. 

A díjazottat a beteg gyerekeknek is örömet szerzői műveivel kapcsolatban egy alkalommal azt nyilatkozta:

“Szívvellélekkel, az utolsó hitemig igyekszem a legjobbat nyújtani. Amúgy mindig a felkészülési szakasz igazán nehéz, a rajzasztalnál már elememben érzem magam. A rajz fantasztikus kifejezőerő. Két vonallal szerintem több érzelmet lehet elmondani, mint egy hosszú beszéddel.”

(forrás: MTI és VH)

Iratkozzon fel hírlevelünkre