145 éve világváros született

A korabeli viszonyok között világváros alakult ki Buda, Pest és Óbuda egyesítésével 1873. november 17-én – jelentette ki Katona Csaba történész az M1 aktuális csatornán szombaton, Budapest létrejöttének 145. évfordulója kapcsán.

Budapest Duna Lánchíd Köd Budapest Budapes

A történész megjegyezte, hogy a magyar főváros méltó párja lett Bécsnek, és 1900-ban már Európa nyolcadik legnagyobb városa volt. (Azt azért nem árt megjegyezni, hogy 1910-ben Bécsnek 2,2 millió lakosa volt, míg Budapest lakossága nem érte el a 900 ezer főt.)

Katona Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa már 1870-ben létrejött, ez is jelzi, hogy az egységes Budapest létrejötte tervezett folyamat eredménye volt. Hangsúlyozta, hogy az egyesítés jelentős előkészítést igényelt közigazgatási szempontból is, át kellett gondolni egyebek mellett a fővárosi kerületek, választókerületek kialakítását.

A történelem tudora felidézte, hogy Buda és Pest fejlettsége között nagy volt a különbség. A pestiek aggódtak, hogy a dinamikusan fejlődő kereskedővárost vissza fogja húzni Buda, a budaiak viszont attól tartottak, hogy az egyesülés után háttérbe szorulnak majd, az idő ugyanakkor igazolta az egyesítés sikerét – mondta.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre