A Fidesz írásbeli kérdéssel fordul Jean-Claude Junckerhez a migránskártyák miatt

Írásbeli kérdéssel fordulnak a Fidesz és a KDNP európai parlamenti (EP-) képviselői az Európai Bizottság elnökéhez a "migránskártyákkal" kapcsolatban – jelentette be Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője sajtótájékoztatóján.

Szíria, Menekültek, Görögország, Pulyka

A részletekről szólva a kormánypárti politikus kifejtette:  tizenkét sürgősségi kérdéssel keresik meg Jean-Claude Junckert, így a brüsszeli szabályok szerint három hét alatt választ kaphatnak a polgárok a szerte Európában döbbenetet, felháborodást kiváltó ügyben.

Az EP-képviselő szerint a téma fontossága indokolja, hogy személyesen az Európai Bizottság elnökét kérdezzék e témában, amikor az általa vezetett testület beszédes hallgatásba burkolózik az ügyben.

Deutsch Tamás hangsúlyozta: egyértelmű választ várnak arra, pontosan mennyi uniós pénzt töltöttek már fel a migránsok kártyájára, milyen megfontolás és felhatalmazás alapján döntöttek úgy, hogy nem uniós állampolgároknak uniós pénzeket osztogatnak, hányféle migránskártya létezik, hány kártyát osztottak és terveznek még kiosztani a migránsoknak.

Arról is érdeklődnek, mennyi uniós pénzt utalnak át egy migránsnak, hányszor lehet felvenni pénzt ilyen módon és ez összesen mekkora összeg lehet, ki ellenőrzi, hogy kik használják ezeket a kártyákat, és az így felvett pénzeket mire költik.

Kérdéseik között szerepel az is, hogy a brüsszeli bizottság szerint helyes-e az uniós polgárok pénzét a migránsoknak átutalni, és az, hogy amíg a migránsok sorban állnak az automaták előtt, sorra veszik fel a pénzeket és mindenféle cikkeket tudnak megvásárolni maguknak, addig a helyi családok ezt elképedve nézi”.

Felvetik továbbá, a brüsszeli bizottság szerint helyes-e, hogy a migránsok ezeket a pénzeket gyakran embercsempészek kifizetésére, vagy akár terrorizmus finanszírozására fordítják.

A Fidesz EP-képviselője kérdésre válaszolva, a DK-s Bauer Tamás egy megnyilatkozására reagálva – amely szerint a demográfiai intézkedések csak egy nemzedék múlva éreztetik majd hatásukat, addig az ország a bevándorlásra szorulna – úgy fogalmazott: a politikus egy bevándorláspárti szervezet volt alelnöke, mostani főideológusa. Deutsch Tamás felháborítónak nevezte az ellenzéki politikus kijelentését, hozzátéve, hogy azt a Fidesz a leghatározottabban visszautasítja.

Arra hívta fel a figyelmet, van olyan közel-keleti ország, ahol megfelelő politikával viszonylag rövid idő alatt sikerült kedvező demográfiai fordulatot elérni; példaként Izraelt említette.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre