Az igazság mondásakor az Egészre kell figyelni

A "Ne hazudj!" felszólítás többet kér az őszinteségnél vagy a pontosságnál. Az igazság mondásakor az Egészre kell figyelni - mutatott rá a pápa a szerdai általános kihallgatás katekézisének során, amelynek témája a 8. parancsolat köré csoportosult.

Az igazság és a hazugság mérlegén vagyunk szüntelenül, minden kommunikációnkban. A nyolcadik parancsolat megtiltja számunkra az igazság meghamisítását. Ahol hazugság van, ott nem él a szeretet – húzta alá a pápa.

Nem elégedhetünk meg részigazságokkal, amelyeket adott esetben akár pontosan tudunk idézni. A teljesre, az Egészre kell figyelnünk, amikor igazat akarunk szólni, más út nincsen

– figyelmeztetett az egyházfő.

Ferenc pápa Jézusra utalva kifejtette, hogy őbenne megvalósult a teljes igazság, amiért a világba jött, amiről tanúságot tett, és amiért az életét áldozta a keresztfán. Éppen a kereszt tövében mondja ki a százados a summás mondatot: “Ez az ember valóban az Isten Fia”.

Jézus Krisztus szenvedése, halála és feltámadása egyetlen tanúságtétel az igazságról, amiért ő a világba jött – foglalta össze a Szentatya, aki buzdította a jelenlévőket, hogy az igazságot nem pusztán szavakkal, hanem tetteikkel kell képviselniük.

Az igazság felvállalása abból fakad, hogy az ember bízik az őt mindig szerető Istenben. Ez az istengyermeki élet mutatja meg a nagy Igazságot a világban. Ebből a minket szerető Istenbe vetett nagy bizalomból születik meg az igazság, a hiteles és nem csalárd élet – zárta Ferenc pápa a szerdai általános kihallgatás katekézisét.

(forrás: Vatican News) 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre