Varga Judit: Tételesen cáfoljuk a Sargentini-jelentést

Ahogy kedden írtuk, az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsának november 12-i ülésén a tagállami EU-s ügyekért felelős miniszterek megkezdték a Magyarország elleni 7. cikk szerinti eljárás vitáját.

Ezzel kapcsolatban Varga Judit, a Miniszterelnökség államtitkára 131 oldalas cáfolatot nyújtott át a tagállamok képviselőinek.

Sargentini asszony úgy látszik, hogy nem bírja elfogadni, hogy az európai parlament nem kap több szerepet a tanácsi eljárásban.

– mondta el az államtitkár a Kossuth Rádió reggeli műsorában, hozzátéve:

Az unió szerződései szerint ilyenkor már nincs szerepe az Európai Parlamentnek, így Sargentininek sem kellett volna a Európai Unió Tanácsának eljárásában részt vennie.

Ennek ellenére a holland képviselő mégis jelen volt, és értesüléseink szerint azért lobbizott, hogy Magyarországot büntessék meg. Tekintve, hogy a magyar kormány számított arra, hogy Sargentini és balliberális támogatói nem hagyják annyiban az eljárást, így olyan érvanyaggal készültek a vitára, amely objektíven közelít mindehhez – szemben azzal a hisztériakeltéssel, amely a közelgő európai parlamenti választások miatt egyre fokozódik Európában.

Kossuth Rádió

Iratkozzon fel hírlevelünkre