Magyarország a legnagyobb gyógyszerexportálók között

Felkerült tavaly a 20 legnagyobb gyógyszeripari exportőr ország listájára Magyarország a 19. helyen, amiben a Tevának jelentős szerepe van - mondta a külgazdasági és külügyminiszter Debrecenben.

A Teva gyógyszergyár új üzeme egy ötmilliárd forintos beruházással készült el. Az átadó ünnepségen Szijjártó Péter azt mondta, a magyar gyógyszeripar nemzetközi mércével mérve is versenyképes. Példaként hozta fel, hogy 2017-ben az itt készült gyógyszerek 84 százalékát külföldön értékesítették.

A szektorban a foglalkoztatottak száma tavaly 17 százalékkal nőtt, és elérte a 32 ezret, ez is a gyógyszeripar dinamikus bővülését mutatja. A miniszter szerint a 21. század meghatározó ágazata a gyógyszeripar, amelynek fontos szerepe van a magyar gazdaságban is. Az ágazat sikere az egyik záloga a magyar gazdaság eredményes átalakulásának egy termelésorientált gazdaságból a kutatás-fejlesztés által vezérelt gazdasággá.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy utóbbiban a gyógyszeripar úgy is fontos szerepet játszik, hogy az ágazatban költik a vállalatok bevételarányosan a legtöbbet innovációra. Tavaly egyébként 880 milliárd forint volt a magyar gyógyszeripar termelési értéke.

Közép-európai összevetésben a magyar gyógyszeripar a legversenyképesebb – mondta a külgazdasági miniszter.

Hozzátette, hogy a feldolgozóiparban elköltött kutatás-fejlesztési források több mint egyharmadát a gyógyszeriparban költötték el. A magyarországi felsőoktatási intézményekben 2500 hallgató tanul gyógyszerészeti szakon. Ez is jól mutatja, hogy az ágazatnak van jövője. Pozitívan értékelte, hogy az ötmilliárdos debreceni beruházással a világ első számú generikus gyógyszereket gyártó vállalkozása megduplázza hatóanyag-gyártási kapacitását a városban, és jelentősen megerősíti Magyarország pozícióját a gyógyszergyártás világtérképén.

Mile Attila, a Teva magyarországi hatóanyaggyártásért felelős igazgatója arról beszélt, hogy a most elkészült, 1500 négyzetméteres üzemükben a caspofungin nevű hatóanyagot fogják gyártani, amelynek gyártási technológiáját helyben fejlesztették ki. A caspofungint a súlyos gombás fertőzésben szenvedő betegek kezelésében, gyógyításában használják.

A Teva 1995-ben jelent meg Magyarországon, és azóta 350 milliárd forintot fordított beruházásra. Ez egyébként a legnagyobb árbevételű és a legtöbb dolgozót foglalkoztató cég Debrecenben.

(MTI, Fotó: Balázs Attila/MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre