Akkor is lesz Északi Áramlat 2

Az amerikai fenyegetések ellenére is meg fog épülni az Északi Áramlat 2 földgázvezeték – jelentette ki Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari vállalat vezérigazgatója újságíróknak szerdán Moszkvában.

Miller Gordon Sondland, az Európai Unió mellé rendelt amerikai nagykövet keddi figyelmeztetésére reagált ma Alekszej Miller, aminek a lényege:

Mindenki nyugodjon meg, meg fog épülni az Északi Áramlat 2!

Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari vállalat vezérigazgatója szerdán reagált az amerikai fenyegetésekre, amik egyébként nem új keletűek. Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter is többször bírálta a tervezett vezetéket, melynek lefektetését az Egyesült Államok mellett Lengyelország, Lettország, Litvánia és Ukrajna is ellenzi.

Önök is láthatják, hogy már 200 kilométert megépítettünk és a többit is meg fogjuk építeni!

Az Északi Áramlat 2 Oroszország és Németország között húzódna a Balti-tenger alatt, megkerülve ezzel Lengyelországot és valamelyest kijátszva az oroszok ellen hozott szankciókat. Ami egyébként valóban érdekes, hiszen Németország ennek ellenére évről évre támogatja a szankciók meghosszabbítását Moszkvával szemben.

Gennagyij Smal, az orosz kőolaj- és gázipari szövetség elnöke szerint az Északi Áramlat 2 azért fog megépülni, mert Európában igényt tartanak rá szemben az Egyesült Államokból cseppfolyósítva szállított földgázra (LNG). Magyarán Smal szerint az Európa kegyeiért folytatott háborúban az oroszok mellé lehet behúzni most egy nagyobb strigulát.  

Mellesleg idén szeptember elején kezdődött meg Finnország partvidékénél földgázvezeték tengeri szakaszának lefektetése. Az Északi Áramlat 2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővíthetik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswaldig tart.

MTI

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre