Hátrányos megkülönböztetést szenvednek el a keresztény diákok az amerikai egyetemeken

Az amerikai egyetemi campusokon ismét történt néhány olyan incidens, amely alapján felmerül a kérdés, hogy valóban van-e szólásszabadság ezekben az oktatási intézményekben és hogy nem éri-e hátrányos megkülönböztetés a keresztény diákokat. 

 

Szeptemberben Polly Olsen, a Northeast Wisconsin Technical College diákja beperelte az oktatási intézményt. Az ok: Valentin-napon vallásos tematikájú szórólapokat osztogatott az iskola területén diáktársainak, ám az iskola leállította. Olsen szerint ezzel megsértették a szólásszabadsághoz való jogát. Az eset során egy külső szemlélő jelentette a “gyanús tevékenységet” az iskolának, akire lecsapott a campus biztonsági szolgálata. A szórólapokon, leveleken olyan üzenetek álltak, mint “Jézus szeret téged”. A biztonságiak szerint a campus “szólásszabadság-zónáján” kívül végezte tevékenységét.

A készülődő perre sokan felfigyeltek.

Dave Lindorff díjnyertes amerikai oknyomozó újságíró szerint az egyetem túllépett egy határt, ám a sokak által hangoztatott keresztényüldözést is túlzásnak tartja. Az újságíró szerint a safe space-ek világa és a polkorrektség, valamint a politikai véleményekből eredő diszkrimináció mindkét oldalt sújtja. Lindorff úgy fogalmazott, hogy átlagosan három olyan szónok közül, akit különböző rendezvényen nem engednek felszólalni, kettő balos. Átlagosan három elbocsátott professzor közül kettőt ideológiai okokból rúgnak ki.

A perben a Wisconsin Institute for Law and Liberty nevű szervezet képviseli Olsen érdekeit. A szervezet szerint egyébként a campusokon létrehozott “szólásszabadság-zónák” amúgy is alkotmányellenesek.

A közfigyelem fókuszába került egy másik eset is a University of Californián, Berkeley-ben. Itt egy Isabelle Chow nevű diákképviselő került a támadások kereszttüzébe. Történt ugyanis, az iskola el akarta ítélni Trump elnök egyik törvénymódosítását, amely szerint az emberek nemét biológiai nemük határozza meg. Chow nem akarta megszavazni a döntést, ugyanis ebben az esetben ellentét volt azon nézete, hogy a diszkrimináció minden formáját elutasítja, valamint az általa vallott értékek között. 

Chow a keresztény közösséget képviseli iskolájában. A véleményének publikussá válása után találkozott a híresen toleráns liberálisok gyűlöletáradatával. Az eset kapcsán véleménycikket szeretett volna megjelentetni a Berkeley lapjában, ám az újság nem közölte le a szerintük “homofób és transzfób” írást.

A zaklatások ezután folytatódtak.

Az esetekről megoszlanak a vélemények. Lindorff, akinek a felesége egy keresztény egyetemen tanít, azt mondta, hogy nem általános tapasztalat a keresztény diákok zaklatása. A témában az RT  által megszólaltatott jogász és médiaszakember szerint viszont semelyik másik valláshoz tartózó közösséget nem ér annyi hátrányos megkülönböztetés, mint a keresztényeket.

 
 

Iratkozzon fel hírlevelünkre