Vajon Amerika is az üres bölcsők kontinense?

Ragadós a magyar példa, vagy a tengerentúlon is ez tűnhet a legalkalmasabb receptnek? Talán az utóbbi. De vajon miért nem érzékelhető a demográfiai pozitív fordulat a számos gazdasági serkentő tényező ellenére? Ami Magyarországon működik, odaát vajon miért nem?

Az államnak minden lehetséges eszközzel a “Made in America” gyermekek megszületését kellene segítenie a bevándorlással szemben – állítja Steven W. Mosher amerikai társadalomtudós a Donald Trumphoz közel álló New York Postban. A 888.hu szemléje beszámol arról, hogy az amerikai középosztálynak nem elegendő motiváció az újabb gyermek bevállalására, hogy a fizetéseik érzékelhető mértékben megnövekedtek, és ezzel párhuzamosan az adóterhek is lecsökkentek.

Az amerikai szülők nem akarnak gyermeket szülni egy olyan világba, ahol gazdasági stagnálás tapasztalható, és ahol jelentős a munkahelyhiány is. A jelenlegi amerikai születési ráta továbbra is az eddigi legalacsonyabb szinten jár – írja a cikk.

Miközben délről a hondurasi migránsok dörömbölnek Amerika kapuján, és az ő jelenlétük megoldást kínálhatna a demográfiai helyzetre, Donald Trump növeli a katonai készültséget a határon, és nemet mond a bevándorlásra. Még az Amerikában külföldiek gyermekeként születetteknek sem akarja megadni az állampolgárságot. Mexikó továbbra is lehetőséget kínál a hazájukon átvándorló migráns-karavánoknak, hogy telepedjenek le a déli országrészben.

Mi, magyarok kísértetiesen hasonló helyzetet diagnosztizálhatunk idehaza. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára minap büszkén osztotta meg az új demográfiai számokat, amely mutatók egyértelmű pozitív változásokra engednek következtetni. A nagyobb veszélyt Európában látja az államtitkár, amelyet az “üres bölcsők kontinensének nevezett”.

Novák mindannyiszor kiemelte, hogy a magyar kormány a családtámogatás terén nem dőlhet hátra. Azt is hangsúlyozta, hogy a már meglévő, a családokat és a gyermekvállalást serkentő jogszabályoknak kétharmados védelmet kell adni. 

A kormány tehát nem migránsok beengedésével kívánja megoldani a hazai demográfia helyzetét, hanem a gyermekvállalási kedv növelésével. Mosher a New York Postban hozott cikkében emlékeztetett: Angela Merkel német kancellár a migránskaravánok beengedésével jelentős társadalmi és gazdasági kudarcot idézett elő hazájában. Vajon minek köszönhető, hogy ugyanarra a receptre másképp reagál két beteg? 

Valószínűleg az, hogy a hasonló tünetek mögött másfajta betegség húzódik. A gyökér-probléma feltárása létkérdés lehet a demográfiai kérdés megoldásában, amely feltehetőleg lelki természetű, és a történelmi múlt feldolgozásában rejlik a lehetséges válasz.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre