Továbbra is kritikus a légszennyezettség több településen

Manapság a légszennyezés számít az egyik legfőbb egészségkárosító tényezőnek. Nem véletlenül nyilatkozta a WHO főigazgatója, Tedros Adhanom, hogy ez a jelenség az új cigaretta. Mint elmondta, a szennyezett levegő okozta betegségek következtében évente 7 millió ember hal meg, és még ennél is többen betegszenek meg.

A szennyezett levegő kialakulásának hátterében több káros anyag is állhat, mint a szén-monoxid, nitrogén-dioxid, kén-dioxid, ózon. A legtöbb gondot hazánkban mégis a szálló por (PM10) magas koncentrációja okozza.

A közvélekedéssel ellentétben a levegő magas szálló por tartalma nem az ipari termelés és a gépjárművek által kibocsátott káros anyagok következtében, sokkal inkább a helytelen lakossági fűtés, és a rosszul megválasztott fűtőanyag miatt alakul ki.  Ennek hátterében elsősorban az áll, hogy az emberek jelentős része olyan anyagokat dob a tűzre, amit tilos lenne. Sokan rossz minőségű fosszilis energiahordozókat használnak, mint a lignit vagy a barnaszén. Ezek közös jellemzője, hogy az égés rossz hatásfokkal, nagy mennyiségű káros anyag kibocsátás mellett megy végbe, ezért érdemes ezek helyett inkább jó minőségű  keményfát használni. A helyes fűtésről további információkat találhat a „Fűts okosan!” kampány oldalán.

Sajnos a szmogos időjárás nagyon komoly egészségügyi kockázatokkal jár. A szálló por emberi szervezetre gyakorolt hatása rövid távon köhögést, nehézlégzést válthat ki. A tüdőbe jutva gyulladást okozhat, a legapróbb szemcsék vérbe hatolása következtében pedig vérrögösödés léphet fel. Különösen veszélyes az asztmás, vagy szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőkre. Hosszú ideig tartó kitettség esetén megnő a tüdőrák kialakulásának kockázata.

A kedvezőtlen egészségügyi hatásra való tekintettel, érdemes figyelnünk néhány dologra. Hasznos lehet védőmaszk viselése a szmogos időben. Fontos azonban tudni, hogy ez csak a nagyobb porszemcsék szűrésére képes, a legkisebbek továbbra is bejuthatnak szervezetünkbe, maszkon keresztül is. Ha lehetősége  engedi, érdemes olyan útvonalakon közlekednie, amik kevésbé forgalmasak. A kerékpáros közlekedés nem ajánlott, legcélszerűbb a tömegközlekedést választani.

Az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése szerint legkorábban szerdán erősödhet fel a légmozgás, ami nagy valószínűséggel enyhülést hoz az erősen légszennyezett településeken.

'Fel a tetejéhez' gomb