Ír tudósok felfedezték, miért lehetnek rákosok az elhízott emberek

Magyarország a negyedik helyen áll a világon leginkább elhízottak listáján, így számunkra nem elhanyagolható hírt közölt a londoni Trinity College kutatócsoportja.

Feltárták, hogy a zsír által elzáródnak és megszűnnek működni azok a sejttípusok, amelyeket a szervezet felhasznál a rákos sejtek megsemmisítésére.

Az elhízás a dohányzás után a rákbetegségek kialakulásának egyik legfőbb, de megelőzhető oka.

Csak említésképpen az Egészségügyi Világszervezet számításai szerint a magyar felnőtt lakosság 28 százaléka dohányzik, amellyel az EU élbolyába tartozunk jelenleg is és még ehhez adódik hozzá a túlzott elhízás. Pedig ezek nem olyan dolgok, amikért nem tehetnénk könnyedén.

A Trinity tudósai bemutatták, hogyan zárja el a zsír a daganat ellen fellépő sejteket. Azt remélik, hogy olyan gyógymódokat találnak, amelyek képesek helyreállítani ezeknek a “természetes gyilkos sejteknek a harcképességét.”

“Segíthet egy olyan vegyület, amely képes blokkolni a természetes gyilkos sejtek zsírfelvételét. Kipróbáltuk laboratóriumban, és azt találtuk, hogy lehetővé tette ezen sejtek számára, hogy ismét öljenek

– magyarázta Lydia Lynch professzor, a tanulmány egyik szerzője, bár hozzátette: „kétségtelen, hogy sokkal jobb mód lenne a testsúly csökkentése, azaz a fogyás, mivel az mindenképpen jóval egészségesebb mód mindenki számára” – tette hozzá.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre