A Vatikánba látogatott III. Mar Gewargis asszír pátriárka

Ferenc pápa pénteken délben találkozott a Vatikánban III. Mar Gewargis pátriárka-katholikosszal, a keleti asszír egyház (teljes nevén: Szent Apostoli Katolikus Asszír Keleti Egyház) vezetőjével. A Szentatya beszéddel fordult a pátriárka-katholikoszhoz, majd együtt imádkoztak a Redemptoris Mater kápolnában, végül pedig közös nyilatkozatot írtak alá – közölte a Vaticannews.

Ferenc pápa az asszír keleti pátriárkához és küldöttségéhez intézett beszédében utalt a két évvel korábbi találkozójukra és a Bariban nyáron tartott béke imatalálkozóra, amikor együtt imádkoztak az üldözött keresztényekért.

Örömének adott hangot a katolikus egyház és a keleti asszír egyház közötti teológiai párbeszéd bizottsága munkájáért, melynek tagjaival már tavaly találkozott, amikor aláírták a „szentségi életről” szóló közös nyilatkozatot. A bizottság munkájának gyümölcse azt mutatja, hogy a különböző gyakorlati és egyházfegyelmi eltérések nem mindig akadályai az egységnek, továbbá némely eltérő teológiai kifejezés inkább kiegészítő szerepet játszik, konfliktusok teremtése helyett.

Ferenc pápa imádkozik azért, hogy a közös munka harmadik fázisa, mely az egyháztannal foglalkozik, segítsen egy újabb útszakasz bejárásában. Beszéde végén Ferenc pápa az élő emlékezet őrzésére utalt, melynek kiváló képviselője volt Abdisho bar Berika pátriárka, az örmény Niszibi metropolita pátriárkája a 13. század második felében. Egyházjogi írásai máig alapvetőek a keleti asszír egyház számára.

Közös Nyilatkozat Közel-Kelet békéjéről

A közös imádság végén a pápa és az asszír katholikosz nyolc pontból álló közös nyilatkozatot írtak alá, melyben hangsúlyt kap

„az Úr iránti hálaadás a két egyház között a hitben és szeretetben fönnálló növekvő közelség miatt”.

„Az utóbbi néhány évtized során egyházaink oly közel kerültek egymáshoz, ami korábban évszázadok során nem sikerült. Tovább haladunk a kölcsönös elismerés útján annak a reményében, hogy egy nap majd ugyanazon oltáron ünnepelhetjük az eucharisztiát” – szól a nyilatkozat.

Irak és Szíria keresztényeinek szenvedései

„Ezen az úton közös szenvedést tapasztalunk meg, amely Közel-Keleti keresztény testvéreink drámai helyzetéből adódik, főként Irak és Szíria területén.

Férfiak és nők, ártatlan gyermekek százai szenvednek mérhetetlenül az erőszakos konfliktusok következtében, melyeket soha nem lehet igazolni és aminek következtében megnövekedett az országaikat elhagyó üldözött keresztények száma, pedig ők az apostoli kortól fogva egymás mellett tudtak élni más vallási közösségekkel. Különbségtétel nélkül biztosítsuk számura a közös imádságot és a karitatív elkötelezettséget.

Közel-Kelet a befogadás és a kölcsönös tisztelet földje

Nem lehet elképzelni a Közel-Keletet keresztények nélkül – szögezi le a közös nyilatkozat, mert a keresztények más hívőkkel együtt jelentős mértékben hozzájárulnak a térség sajátos identitásához, amely pedig a tolerancia, a kölcsönös tisztelet és az elfogadás földje. Igazságosság nélkül nem létezik tartós béke” – fogalmaz a Nyilatkozat és felhívással fordul a nemzetközi közösséghez, hogy

„foganatosítsanak olyan politikai megoldásokat, melyek elismerik az összes érintett fél jogait”.

A Nyilatkozat végül annak a meggyőződésének ad hangot, hogy „minél nehezebb a helyzet, annál nagyobb szükség van a vallásközi párbeszédre, mely a nyitottság, az igazság és a szeretet értékein alapul”.

Forrás és kép: Vaticannews

Iratkozzon fel hírlevelünkre