Összehangolt mozgás a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 478,17 pontos, 1,24 százalékos csökkenéssel, 38 108,46 ponton zárt hétfőn.

 A részvénypiac forgalma 10,9 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta, hogy az európai kereskedés iránykereséssel indult, de a hangulat korán elromlott. A piacot a Brexittel kapcsolatos félelmek és az olasz költségvetés körüli viharok mozgatták. Ez a magyar tőzsdére is hatással volt, valamennyi vezető részvény mínuszban zárt.Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. helyettes vezető elemzője szintén kiemelte, hogy hétfőn negatív hangulat uralkodott az európai, így a magyar börzén is. A magyar vezető részvényeket érintő egyedi vállalati hír nem érkezett, azok az európai hangulattal összhangban mozogtak. Az OTP napközben ugyan tartotta magát, azonban záráshoz közeledve gyengülni kezdett, a leggyengébben a Mol teljesített, de mínuszban zárt a Magyar Telekom és a Richter is. Az elemző a hét első napjának meghatározó eseményeként nevezte meg, hogy hétfőn érkezett reakció a Waberer’s múlt pénteken, piaczárást követően közzétett harmadik negyedéves eredményeire. Egyrészt a vártnál gyengébb adatok jelentek meg, másrészt a cég rontott a korábbi éves előrejelzésén, illetve a többségi tulajdonos kötelezettséget vállalt arra, hogy 2020-ig direkten nem értékesíti a részvényeit. A papír hétfőn elérte történelmi minimumszintjét – tette hozzá. 

A Mol 64 forinttal, 2,08 százalékkal 3014 forintra csökkent, 1,8 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 100 forinttal, 0,90 százalékkal 11 000 forintra esett, forgalmuk 6,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,25 százalékkal 402 forintra gyengült, forgalma 362,9 millió forint volt.

 A Richter-papírok árfolyama 50 forinttal, 0,93 százalékkal 5350 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 1,2 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3681,17 ponton zárt hétfőn, ez 17,61 pontos, 0,48 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre