Az SZDSZ nyomdokaiba lép a Momentum

Belépett a Momentum az európai liberális pártcsaládba, a Guy Verhofstadt vezette ALDE-ba. Fekete-Győr András ezt saját Facebook oldalán jelentette be.

A tagfelvételről azt írta: „A jövő májusi EP-választások mérföldkövet jelentenek mind Magyarország, mind Európa életében. A választás tétje, hogy az Orbán által képviselt széthúzó, nacionalista erők kicsi és gyenge Európája, vagy az európai progresszívek összetartó és erős Európája valósul-e meg. Örömmel jelentjük, hogy ebben a küzdelemben nem vagyunk egyedül: ma délelőtt az ALDE madridi kongresszusán a Momentum felvételt nyert az európapárti pártcsaládba.”

Úgy tűnik, hogy Fekete-Győr az európai parlamenti választáson való mandátumszerzésért cserébe gyorsan „eladta a párt lelkét”. A Heti Válasznak adott májusi interjújában ugyanis még elutasította azt a gondolatot, hogy az ő pártjuk egy liberális párt lenne. Akkor úgy fogalmazott: „Liberális viszont – azzal szemben, ahogy ön említette – nem lettem, ahogy a Momentum sem liberális mozgalom.” A Momentum ezzel a lépéssel méltán lépett az SZDSZ nyomdokaiba.

Ami rendkívül megmosolygtató az egészben, az az, hogy Fekete-Győr Andrásnak két hónapja még fogalma sem volt arról, hogy mi is az az ALDE. Erről az ATV Egyenes beszéd című műsorában Rónai Egon világosította fel. A beszélgetés a következőképpen zajlott:

R.E.: Egyedül indulnak az európai parlamenti választáson?
F.Gy.A.: Természetesen
R.E.: Igaz az, hogy a liberálisokhoz szeretnének csatlakozni? Ungár Péter tegnap azt mondta, hogy többek között az LMP azért nem lehet a Momentum partnere, mert hogy a liberálisokhoz csatlakoznának.
F.Gy.A.: Én nem tudom, melyik a liberális párt, biztos, hogy két lehetőség szerintem nyitva áll. Azt egyik az Emmanuel Macron francia elnök és spanyol Ciudadanos – mind a kettő egyébként nekünk partner – pártok által alkotott új formáció, amelyben lehet, hogy a Momentum is részt vesz. A másik pedig az ALDE nevezetű európai parlamenti formáció. De én annak örülnék a legjobban, ha ebből a kettőből egy lenne, és az egy bivalyerős…
R.E.: Ez utóbbit tartják a liberálisoknak, ugye azt tudja?
F.Gy.A.: Most már tudom.

Fekete-Győrnek tehát mindegy, csak Macron mellett lehessen. Vajon mennyire vehető komolyan egy olyan párt, amelynek elnöke azt sem tudja, hogy melyik az a szövetség, amelyiknek tagja szeretne lenni. Kicsit olyan ez, mint amikor Puzsér Róbert azt hiszi, hogy a főpolgármesteri ciklus négy évre szól. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre